PJA     
      ZESZYT Nr  21/ 2015    Abstrakty
      Volume No. 21/2015     Abstracts

back


2. Wpływ preparatów mikrobiologicznych, sposobów ich stosowania oraz dawek nawożenia azotem na zawartość przyswajalnego fosforu w glebie i inne wybrane wskaźniki chemiczne żyzności gleby – Anna Kocoń, Tamara Jadczyszyn

Abstrakt.
Badania nad oceną efektywności działania preparatów z mikroorganizmami pożytecznymi na wybrane właściwości chemiczne gleby prowadzono w RZD w Grabowie, woj. mazowieckie, w latach 2012-2014. Statyczne doświadczenie polowe realizowano w warunkach eksperymentów ze zbożami, metodą równoważnych podbloków: split-block-split-plot. W doświadczeniu uwzględniono 3 czynniki badawcze: I – rodzaj preparatu z mikroorganizmami pożytecznymi: EM, EmFarma Plus, UGmax oraz obiekt kontrolny – bez stosowania preparatów mikrobiologicznych; II – sposób stosowania tych preparatów: na ściernisko, na ściernisko z dodatkiem słomy oraz na ściernisko z dodatkiem słomy i azotu, III – dawka nawożenia N: 0, 70, 140 kg N.ha-1.
W trakcie 3-letnich badań corocznie po sprzęcie roślin w warstwie ornej gleby oznaczano: pH, zawartość przyswajalnych form P2O5, K2O i Mg. Preparaty mikrobiologiczne EM, EmFarma Plus oraz UGmax istotnie zwiększały w każdym z 3 lat badań zasobność gleby w przyswajalny fosfor, a w latach 2012 i 2013 – w przyswajalny potas. Sposób stosowania preparatów oraz nawożenie azotem wykazywały w poszczególnych latach badań niejednoznaczny wpływ na zawartość przyswajanego fosforu i potasu w glebie. Nie stwierdzono istotnego wpływu preparatów mikrobiologicznych na pH gleby oraz zawartość przyswajalnego Mg w glebie.


słowa kluczowe: preparaty mikrobiologiczne, zawartość przyswajalnego fosforu w glebie, żyzność gleby

THE EFFECT OF MICROBIOLOGICAL PREPARATIONS, METHOD OF THEIR APPLICATION AND DOSES  OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE CONTENT  OF AVAILABLE PHOSPHORUS IN THE SOIL, AND OTHER SELECTED CHEMICAL INDICATORS OF SOIL FERTILITY
Summary

A studies were carried out in Agricultural Experimental Station Grabów (the Mazowieckie voivodeship, Poland) to evaluate the effectiveness of the activity of preparations with microorganisms which positively affected selected properties of soil fertility. The studies were carried out in the form of field experiments with cereals, in the years of 2012–2014. The experiment was conducted using the split-block-split-plot design. The study included three factors. The first factor were three products which contained valuable: EM, EmFarma Plus, UGmax – soil fertilizer, and a control treatment – without the use of microbiological preparations. The second factor were three methods of the application of microbial preparations: on the stubble, on the stubble with the addition of straw and preparations with nitrogen applied on the stubble and straw, while the third factor were doses of N fertilization: 0, 70, 140 kg N ha-1. Annually, during the 3-year study soil pH, content of P2O5, K2O and Mg were measured after the harvest. The obtained results indicated that microbial preparations, such as EM, EmFarma Plus, and UGmax caused the improvement of some parameters of soil fertility as well as significantly increased in each of the three years the contents of soil available phosphorus, and in the years 2012 and 2013 also available potassium content in the soil. Under the conditions of the experiment, neither the method of the application of the preparations, nor nitrogen fertilization had a clear impact on the determination of the contents of available phosphorus, and potassium in the soil. Microbiological preparations did not have a significant influence on the soil pH, and the content of available magnesium in the soil.

key words: microbiological preparations, content of available phosphorus in soil, soil fertility