PJA     
      ZESZYT Nr  26/ 2016    Abstrakty
      Volume No. 26/2016     Abstracts

back


7. Wpływ stymulatora NANO-GRO® na wybrane cechy wartości użytkowej fasoli zwykłej Phaseolus vulgaris L. - Anna Kocira, Sławomir Kocira, Marek Szmigielski, Anna Piecak


Abstrakt.
NANO-GRO® jest organicznym stymulatorem wzrostu zawierającym siarczany Fe, Co, Al, Mg, Mn, Ni i Ag w stężeniach nanomolowych. Najczęściej jest on stosowany w formie przedsiewnego moczenia nasion, jednakże nie zawsze ta forma aplikacji jest efektywna. Brak doniesień dotyczących wpływu stosowania stymulatora NANO-GRO® na cechy wartości użytkowej roślin bobowatych był przyczyną przeprowadzenia niniejszych badań. Celem badań była ocena wpływu różnych form aplikacji NANO-GRO® na plon i jakość nasion fasoli zwykłej odmiany Aura. Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2012–2014 na obiekcie doświadczalnym Instytutu Nauk Rolniczych Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie. W okresie wegetacji zastosowano cztery formy aplikacji preparatu: moczenie nasion, moczenie nasion i jednokrotne opryskiwanie roślin, jednokrotne opryskiwanie roślin oraz dwukrotne opryskiwanie roślin. Po zbiorze roślin określono liczbę i masę nasion, liczbę strąków i masę tysiąca nasion. Zbadano też zawartość białka w nasionach fasoli. Uzyskane wyniki porównywano z kombinacją kontrolną, w której nie stosowano preparatu. Najkorzystniej na parametry plonotwórcze fasoli i zawartość białka w nasionach wpłynęło dwukrotne stosowanie NANO-GRO® w formie oprysku.

Słowa kluczowe: białko, fasola, NANO-GRO®, plon

Effect of NANO-GRO® stimulator on selected components of yield and seed quality in common bean Phaseolus vulgaris L


Summary

The study was carried out in 2012–2014 in Poland. The effects of NANO-GRO® application on the yield and quality of seeds of Phaseolus vulgaris L. of Aura cultivar was studied. Nano-Gro is a preparation which contains oligosaccharide granules saturated with metal sulphates (Fe, Co, Al, Mg, Mn, Ni and Ag) in nanomolar concentrations. During the growing season, four methods to apply NANO-GRO® were tested: soaking seeds, soaking seeds and single spraying of plants (BBCH 12-13), single spraying of plants (BBCH 12-13) and double spraying of plants (BBCH 12-13 and BBCH 61). Upon harvesting, the number and weight of seeds, the number of pods and the weight of a thousand seeds were recorded. Protein content in seeds was determined. The four treatments with NANO-GRO® were compared with the control, where no preparation was applied. Double spraying of plants advantageously influenced the yield components and protein content in seeds.

key words: bean, protein, NANO-GRO®, yield

T