PJA     
      ZESZYT Nr  30/ 2017    Abstrakty
      Volume No. 30/2017     Abstracts

back


3. Zmiany zawartości azotu mineralnego w glebie mineralnej pod mieszanką pastwiskową w różnych stanowiskach – Adam Harasim, Janusz Igras, Paweł Harasim

Abstrakt.
Zmiany zawartości azotu mineralnego badano wiosną i jesienią w latach 2004–2007 w glebie mineralnej (płowa typowa i czarna ziemia zdegradowana) pod mieszanką pastwiskową
w warstwach 0–30, 30–60 i 60–90 cm, w różnych stanowiskach. W doświadczeniu założonym na obiektach produkcyjnych wysiano mieszankę motylkowato-trawiastą z 20% udziałem koniczyny białej w trzech stanowiskach: po ziemniaku uprawianym na oborniku, na użytku przemiennym po jęczmieniu jarym uprawianym po trawach pastewnych, na łące odnowionej metodą pełnej uprawy. Ruń pastwiskowa w stanowisku po ziemniaku na oborniku odznaczała się istotnie większym plonowaniem i większym udziałem koniczyny białej niż na użytku przemiennym i obiekcie łąkowym.
Formy azotu mineralnego oznaczono metodą CFA z detekcją spektrofotometryczną. Zawartość azotu mineralnego i jego form (N-NO3 i N-NH4) w glebie ulegała większym zmianom w pierwszym roku badań, zwłaszcza w stanowisku po ziemniaku i w siedlisku łąkowym. Zmiany zawartości N mineralnego były zapewne związane z mineralizacją materii organicznej pochodzącej z obornika i starej darni łąkowej. Większe zasoby azotu występowały w glebie łąkowej niż w gruntach ornych. We wszystkich stanowiskach zasoby N mineralnego oraz jego straty w okresie jesienno-zimowym były na ogół małe i potencjalnie nie stwarzały zagrożenia dla czystości wód gruntowych. Najzasobniejsza w azot mineralny była warstwa orna gleby (0–30 cm).


Słowa kluczowe: mieszanka pastwiskowa, stanowisko, plon, formy azotu, warstwy gleby

CHANGES IN MINERAL NITROGEN OF A MINERAL SOIL CROPPED TO PASTURE MIXTURE ACROSS DIFFERENT CROPPING ENVIRONMENTS

Summary

Mineral nitrogen changes were determined in mineral soil (Haplic Luvisol and Haplic Phaeozem) in 2004–2007 (autumn vs. spring) cropped to a pasture mixture in 0–30, 30–60 and 60–90 cm soil depth layers, across different localities. In an on-farm experiment a legume-grass mixture containing 20% of white clover was sown in three cropping environments: after farm manure-fertilized potatoes, in a ley rotation after pasture grasses and spring barley, and in a meadow restored by full tillage. The pasture sward after potatoes gave superior yields and contained a higher proportion of white clover as compared to the ley rotation and to the restored meadow. Mineral nitrogen forms were determined by CFA method with spectrophotometry detection. The contents of soil nitrate and ammonia nitrogen showed greater changes in the first study year, especially at the site cropped previously to potatoes and in the meadow environment. Changes in mineral N were presumably related to mineralization of organic matter derived from farmyard manure and from old meadow sod. Greater nitrogen resources were to be found in the meadow soil than in tilled environments. In all environments, soil N resources and its losses over the autumn-winter period were generally low and posed no potential hazard to ground water purity. Top, arable layer of soil (0–30 cm) had the highest mineral nitrogen content.

key words: grazing mixture, locality, yield, nitrogen form, soil layer 

T