PJA     
      ZESZYT Nr  30/ 2017    Abstrakty
      Volume No. 30/2017     Abstracts

back


4. Wpływ warunków glebowych na plony ziarna odmian jęczmienia ozimego– Kazimierz Noworolnik, Danuta Leszczyńska

Abstrakt.
Celem przeprowadzonych badań z jęczmieniem ozimym było określenie reakcji odmian jęczmienia ozimego (wyrażonej plonem ziarna) na warunki glebowe (kompleks glebowo-rolniczy, klasa bonitacyjna gleby, pH gleby). W literaturze brakuje informacji o reakcji odmian jęczmienia ozimego na pogarszającą się jakość gleby. Bazę wynikową stanowiła seria doświadczeń odmianowych Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego COBORU, we wszystkich rejonach Polski, w latach 2005–2012. Badano 10 odmian jęczmienia ozimego: Amarena, Epoque, Fridericus, Karakan, Lomerit, Maybrit, Merlot, Nickela, Rosita i Scarpia. Doświadczenia były prowadzone na trzech kompleksach glebowo-rolniczych: pszennym dobrym, żytnim bardzo dobrym i żytnim dobrym; na klasach bonitacyjnych gleby: II, IIIa, IIIb i IVa; w warunkach pH gleby od 5,0 do 6,7. Największy plon ziarna jęczmienia ozimego (średnio dla odmian) uzyskano na glebach kompleksu pszennego dobrego, mniejszy o 9,2% na glebach kompleksu żytniego bardzo dobrego, a mniejszy o 16,8% na glebach kompleksu żytniego dobrego. Zniżki plonu na stopniowo gorszych kompleksach glebowo-rolniczych były podobne jak na kolejno słabszych klasach gleb. Uwzględnione w badaniach odmiany wykazywały niejednakowe zniżki plonu ziarna przy ich uprawie w gorszych warunkach glebowych. Większy spadek plonu na glebach kompleksów żytnich w relacji do kompleksu pszennego dobrego wystąpił u odmian: Maybrit, Nickela i Fridericus. Mniejsze zniżki plonu ziarna przy uprawie na glebach kompleksów żytnich stwierdzono u odmian: Epoque, Amarena i Scarpia. Spośród badanych odmian najbardziej tolerancyjne na uprawę w warunkach niższego pH gleby (5,0–5,5) były: Amarena, Epoque, Scarpia i Rosita.


Słowa kluczowe: jęczmień ozimy, warunki glebowe, odmiany, plon ziarna, wyleganie roślin

INFLUENCE OF SOIL CONDITIONS ON GRAIN YIELDS OF WINTER BARLEY CULTIVARS

Summary

Field experiment series with winter barley cultivars were carried out across Poland in the years 2005–2012. They involved 10 cultivars: Amarena, Epoque, Fridericus, Karakan, Lomerit, Maybrit, Merlot, Nickela, Rosita and Scarpia. Dependence between grain yield and soil complexes (good wheat complex, very good rye complex, good rye complex), soil valuation class (II, IIIa, IIIb and IVa) and soil pH (5.0–6.7) were investigated. The highest grain yields of winter barley (averaged across cultivars) were obtained on good wheat complex, on soil class II, at soil pH above 6.0. The grain yield decreases of winter barley obtained on gradually worse soil complexes were like as yield decreases obtained on gradually worse soil valuation class.
    Epoque, Amarena and Scarpia cultivars showed a lower grain yield decrease in worse soil condition. Maybrit, Nickela and Fridericus cultivars showed a higher yield decrease in worse soil condition.

key words: winter barley, soil conditions, cultivars, grain yield, plant lodging degree

T