Dzień kukurydzy i soi 2019 Drukuj

20.09.19 W dniu 6 września  w RZD Kępa (gospodarstwo Osiny)  zorganizowany został Dzień Kukurydzy  i soi. Zebranych powitał pan  prof. dr hab. Stanisław Krasowicz z-ca dyrektora IUNG-PIB Puławy, który wspólnie z prof. dr hab. Tadeuszem Michalskim – prezesem Polskiego Związku Producentów Kukurydzy przewodniczył referatowej części  spotkania.

Wygłoszono 2 referaty:
  •  Czy warto uprawiać kukurydzę w plonie wtórym -  prof. dr hab. Tadeusz Michalski - UP Poznań,
  •  Możliwości uprawy soi w Polsce - prof. dr. hab. Jerzy Księżak  - IUNG-PIB Puławy.

            Na początku spotkania pan Stanisław Kacperczyk prezes Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych w podziękowaniu za wieloletnią współpracę ze Związkiem wręczył panu dr hab. Jerzemu Grabińskiemu prof. IUNG-PIB  okolicznościowy puchar.

Na polu doświadczalnym około 20 firm hodowlanych i nasiennych prezentowało ponad 100 odmian kukurydzy o różnych kierunkach użytkowania i wczesności dojrzewania.  Prezentowane było także kila odmian soi i sorga.  Ponadto swoje produkty przestawiały także firmy produkujące maszyny, narzędzia do uprawy, siewu i pielęgnacji kukurydzy. Swoje stoisko zorganizował także Nasz Instytut. W spotkaniu uczestniczył pan Waldemar Banach z-ca dyrektora LODR, prezes PZPRZ- pan Stanisław Kacperczyk, pracownicy CDR Radom, doradcy LODR,  rolnicy w sumie ponad  100 osób.

Uczestnicy mogli zapoznać się najnowszymi odmianami kukurydzy.

Wszystkim którzy przyczynili się do zorganizowania tego spotkania oraz sprawnego jego przebiegu, a zwłaszcza kolegom którzy przygotowali i wygłosili wykłady bardzo dziękuję.
                                                                                                                                prof. dr hab. J. Księżak