Skip to content

Projekt BioMagic

  

Tytuł: Bioprodukty z biomasy lignocelulozowej pozyskanej z gruntów marginalnych w celu wypełnienia luki obecnej w narodowej biogospodarce.

Okres realizacji: 2017-2021

Źródło finansowania: Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu BIOSTRATEG

Konsorcjum:

  1. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (UWM) – Lider
  2. ChemProf s.c.  (CP)
  3. Quercus Sp. z o.o. (Qs)
  4. Instytut Nowych Syntez Chemicznych (INS)
  5. Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy (IUNG-PIB)
  6. Instytut Technologiczno – Przyrodniczy – Państwowy Instytut Badawczy (ITP.-PIB)
  7. Uniwersytet Medyczny w Lublinie (UMLUB)

Opis:

Głównym celem projektu BioMagic było wytworzenie bioproduktów zawierających substancje bioaktywne z biomasy lignocelulozowej PIC uprawianych na gruntach marginalnych. Natomiast cele szczegółowe obejmowały:

  1. Identyfikację gruntów marginalnych oraz możliwości uprawy PIC i produkcji biomasy w Polsce z uwzględnieniem wpływu zmian klimatycznych.
  2. Opracowanie optymalnych technologii uprawy 11 gatunków wieloletnich roślin przemysłowych w kontekście zrównoważonej produkcji biomasy.
  3. Opracowanie optymalnej logistyki obrotu biomasą lignocelulozową w zależności od jej rodzaju i wymagań jakościowych odbiorcy surowca.
  4. Opracowanie bilansu wodnego i składników pokarmowych w uprawie PIC na gruntach marginalnych.
  5. Ocenę zawartości substancji bioaktywnych i możliwości pozyskania bioproduktów z badanych gatunków w procesach ekstrakcji nadkrytycznej i cieczowej.
  6. Ocenę właściwości wybranych ekstraktów, rafinatów i pozostałości poprodukcyjnych oraz opracowanie koncepcji ich biotechnologicznego wykorzystania.
  7. Określenie możliwości wykorzystania standaryzowanych ekstraktów roślinnych dla celów farmaceutycznych i weterynaryjnych.
  8. Określenie zrównoważonych sposobów zagospodarowania pozostałości poprodukcyjnych i zbilansowanie ich potencjału energetycznego w celu opracowania energooszczędnych technologii wytwarzania bioproduktów.
  9. Wdrożenie w skali półtechnicznej technologii produkcji co najmniej jednego bioproduktu stanowiącego dodatek do produktów żywnościowych i/lub paszowych i/lub farmaceutycznych i/lub weterynaryjnych i/lub suplementów.
  10. Zintegrowaną ocenę łańcuchów wartości dodanej wytwarzania bioproduktów z uwzględnieniem oceny cyklu życia w aspekcie środowiskowym, ekonomiczno-energetycznym i społecznym w kontekście rozwoju obszarów wiejskich.
  11. Przygotowanie wyników fazy badawczej do wdrożenia (komercjalizacji).
Materiał chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy