Projekt BioMagic

  

Tytuł: Bioprodukty z biomasy lignocelulozowej pozyskanej z gruntów marginalnych w celu wypełnienia luki obecnej w narodowej biogospodarce.

Okres realizacji: 2017-2021

Źródło finansowania: Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu BIOSTRATEG

Konsorcjum:

  1. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (UWM) – Lider
  2. ChemProf s.c.  (CP)
  3. Quercus Sp. z o.o. (Qs)
  4. Instytut Nowych Syntez Chemicznych (INS)
  5. Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy (IUNG-PIB)
  6. Instytut Technologiczno – Przyrodniczy – Państwowy Instytut Badawczy (ITP.-PIB)
  7. Uniwersytet Medyczny w Lublinie (UMLUB)

Opis:

Głównym celem projektu BioMagic było wytworzenie bioproduktów zawierających substancje bioaktywne z biomasy lignocelulozowej PIC uprawianych na gruntach marginalnych. Natomiast cele szczegółowe obejmowały:

  1. Identyfikację gruntów marginalnych oraz możliwości uprawy PIC i produkcji biomasy w Polsce z uwzględnieniem wpływu zmian klimatycznych.
  2. Opracowanie optymalnych technologii uprawy 11 gatunków wieloletnich roślin przemysłowych w kontekście zrównoważonej produkcji biomasy.
  3. Opracowanie optymalnej logistyki obrotu biomasą lignocelulozową w zależności od jej rodzaju i wymagań jakościowych odbiorcy surowca.
  4. Opracowanie bilansu wodnego i składników pokarmowych w uprawie PIC na gruntach marginalnych.
  5. Ocenę zawartości substancji bioaktywnych i możliwości pozyskania bioproduktów z badanych gatunków w procesach ekstrakcji nadkrytycznej i cieczowej.
  6. Ocenę właściwości wybranych ekstraktów, rafinatów i pozostałości poprodukcyjnych oraz opracowanie koncepcji ich biotechnologicznego wykorzystania.
  7. Określenie możliwości wykorzystania standaryzowanych ekstraktów roślinnych dla celów farmaceutycznych i weterynaryjnych.
  8. Określenie zrównoważonych sposobów zagospodarowania pozostałości poprodukcyjnych i zbilansowanie ich potencjału energetycznego w celu opracowania energooszczędnych technologii wytwarzania bioproduktów.
  9. Wdrożenie w skali półtechnicznej technologii produkcji co najmniej jednego bioproduktu stanowiącego dodatek do produktów żywnościowych i/lub paszowych i/lub farmaceutycznych i/lub weterynaryjnych i/lub suplementów.
  10. Zintegrowaną ocenę łańcuchów wartości dodanej wytwarzania bioproduktów z uwzględnieniem oceny cyklu życia w aspekcie środowiskowym, ekonomiczno-energetycznym i społecznym w kontekście rozwoju obszarów wiejskich.
  11. Przygotowanie wyników fazy badawczej do wdrożenia (komercjalizacji).
Materiał chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy

Dzień wolny!

Uprzejmie informujemy, że dzień 27 (piątek) oraz 31 (wtorek) grudnia 2024r. jest dniem wolnym w Instytucie.
Prosimy o kontakt w innym terminie.
Skip to content