Warsztaty Naukowe „Innowacje w nawożeniu”

Warsztaty Naukowe „Innowacje w nawożeniu”

10.04.17  W dniu 5 kwietnia 2017 r. w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie  Oddział w Radomiu odbyły się warsztaty naukowe  nt. „Innowacje w nawożeniu” zorganizowane w ramach zadania 2.2 Programu Wieloletniego IUNG – PIB na lata 2016-2020.  Uczestnikami warsztatów byli pracownicy ośrodków doradztwa rolniczego, przedsiębiorcy rolni, rolnicy oraz przedstawiciele firm nawozowych. IUNG-PIB reprezentowali pracownicy Zakładu Żywienia Roślin i Nawożenia: dr Agnieszka Rutkowska, prof. dr hab. Alicja Pecio, dr Dorota Pikuła oraz dr Kazimierz Kęsik.

Otwarcia warsztatów  dokonał  Dyrektor CDR w Radomiu dr inż. Henryk Skórnicki, który  podkreślił  znaczenie dotychczasowej współpracy z IUNG-PIB w zakresie wdrażania wyników badań naukowych do  praktyki rolniczej.

Tematyka warsztatów obejmowała zagadnienia związane z nowościami produktowymi i procesowymi w obszarze gospodarki nawozowej, wdrożonymi w ostatnim czasie lub mogącymi znaleźć zastosowanie w praktyce w niedalekiej przyszłości. Podczas spotkania wygłoszono pięć referatów dotyczących:
– problematyki  gospodarki nawozowej w działalności Instytutu Uprawy Nawożenia i      Gleboznawstwa – PIB,
– roli substancji humusowych oraz innowacyjnych produktów zwiększających ich zawartość w glebie,
– biostymulatorów stosowanych w nowoczesnej uprawie roślin,
– zastosowania metody Mehlich 3 w systemie doradztwa nawozowego,
– nawożenia mineralnego w rolnictwie precyzyjnym.

Podczas warsztatów dyskutowano o sposobach utrzymania dodatniego salda zawartości materii organicznej w glebach użytkowanych rolniczo oraz konieczności opracowania syntetycznych wskaźników jakości gleby uwzględniających m.in. zawartość substancji organicznej, jakość próchnicy oraz parametry mikrobiologiczne gleby.  Podkreślono rolę związków humusowych w kształtowaniu właściwości gleb użytkowanych rolniczo, szczególnie w warunkach zmian w technologii produkcji roślinnej, uprawy roślin w monokulturach zbożowych oraz spadku produkcji nawozów naturalnych. Dokonano przeglądu dostępnych na rynku, alternatywnych do obornika produktów na bazie substancji humusowych oraz przedstawiono wyniki badań IUNG-PIB nad ich skutecznością w zwiększaniu zawartości substancji organicznej w glebie.

{slimbox images/stories/zdjecia/2017/wrad2.jpg,

images/stories/zdjecia/2017/wrad2m.jpg;

images/stories/zdjecia/2017/wrad3.jpg,
images/stories/zdjecia/2017/wrad3m.jpg;

images/stories/zdjecia/2017/wrad4.jpg,
images/stories/zdjecia/2017/wrad4m.jpg}

Materiał chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy

Dzień wolny!

Uprzejmie informujemy, że dzień 31 maja 2024 r. (piątek) jest dniem wolnym dla pracowników Instytutu.
Prosimy o kontakt w innym terminie.
Skip to content