Warsztaty polowe dla studentów

Warsztaty polowe dla studentów SGGW

04.09.2020 2 września 2020 r. w RZD „Kępa” – gospodarstwa Osiny oraz Mokradki, w ramach programu wieloletniego IUNG-PIB – zadanie 2.7 odbyły się polowe warsztaty naukowe: „Współpraca nauki z wyższymi uczelniami – technologia uprawy roślin specjalnych oraz systemy gospodarowania w rolnictwie”

Warsztaty były realizowane pod szczególnym reżimem sanitarnym związanym z zagrożeniem COVID-19 (podział studentów na 2 grupy warsztatowe).

Uczestnikami warsztatów byli studenci III roku Wydziału Rolnictwa i Biologii SGGW wraz z opiekunami naukowymi: dr inż. Katarzyną Kucińską i dr Beatą Michalską-Klimczak. Za organizację ze strony SGGW odpowiadał dr hab. Arkadiusz Artyszak. Program warsztatów obejmował zagadnienia praktyczne, przedstawione w warunkach polowych. W trakcie szkolenia zostały omówione następujące tematy:

  • „Systemy produkcji rolniczej oraz badania dotyczące rolnictwa ekologicznego”, RZD „Kępa” – gospodarstwo Osiny, prowadzący – dr hab. Krzysztof Jończyk – kierownik Zakładu Systemów i Ekonomiki Produkcji Roślinnej;
  •  „Doświadczenia polowe dotyczące roślin zbożowych”, RZD „Kępa” – gospodarstwo Osiny, prowadzący – prof. dr hab. Grażyna Podolska oraz dr hab. Danuta Leszczyńska – Zakład Uprawy Roślin Zbożowych IUNG-PIB;
  •  „Hodowla i technologia uprawy tytoniu. Kolekcja odmian tytoniu w IUNG-PIB”, RZD Kępa – gospodarstwo Osiny, prowadzące – dr Anna Czubacka oraz dr Anna Trojak-Goluch – Zakład Hodowli i Biotechnologii Roślin;
  •  „Hodowla i technologia uprawy chmielu oraz kolekcja odmian chmielu i tytoniu w IUNG-PIB”, RZD „Kępa”- gospodarstwo Mokradki, prowadząca – dr Urszula Skomra – kierownik Zakładu Hodowli i Biotechnologii Roślin;
  •  „Technika zbioru i pozyskiwania surowca oraz jego wstępne przetwarzanie (suszenie)”– mgr inż. Sławomir Jurak – Dyrektor RZD „Kępa”.

Przedstawiane zagadnienia cieszyły dużym zainteresowaniem, czego najlepszym dowodem były liczne pytania. Studenci zostali poinformowani o możliwości odbywania praktyk i staży studenckich, w różnych jednostkach Instytutu.

Warsztaty polowe zostały zorganizowane przez pracowników Działu Upowszechniania i Wydawnictw IUNG-PIB. Były one kolejną okazją do transferu wiedzy rolniczej z Instytutu do szkolnictwa wyższego, który jest nieodłącznym elementem Systemu Innowacji i Wiedzy w rolnictwie (AKIS) w Polsce . W warsztatach uczestniczyło 53 studentów.

/PS, MK/

{slimbox images/stories/zdjecia/2020/sggw2.jpg,images/stories/zdjecia/2020/sggw2m.jpg;

images/stories/zdjecia/2020/sggw3.jpg,images/stories/zdjecia/2020/sggw3m.jpg;

images/stories/zdjecia/2020/sggw4.jpg,images/stories/zdjecia/2020/sggw4m.jpg}

{slimbox images/stories/zdjecia/2020/sggw5.jpg,images/stories/zdjecia/2020/sggw5m.jpg;

images/stories/zdjecia/2020/sggw1.jpg,images/stories/zdjecia/2020/sggw1m.jpg;

images/stories/zdjecia/2020/sggw7.jpg,images/stories/zdjecia/2020/sggw7m.jpg}

{slimbox images/stories/zdjecia/2020/sggw8.jpg,images/stories/zdjecia/2020/sggw8m.jpg;

images/stories/zdjecia/2020/sggw9.jpg,images/stories/zdjecia/2020/sggw9m.jpg;

images/stories/zdjecia/2020/sggw10.jpg,images/stories/zdjecia/2020/sggw10m.jpg}

 

Materiał chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy

Dzień wolny!

Uprzejmie informujemy, że dzień 31 maja 2024 r. (piątek) jest dniem wolnym dla pracowników Instytutu.
Prosimy o kontakt w innym terminie.
Skip to content