Sprawozdanie z wyjazdu zagranicznego Jonesuu, Finlandia

Cel wyjazdu: Udział w spotkaniu konsorcjum realizującym projekt Foodlevers Participation in the Foodlevers’ consortium meeting

Termin wyjazdu: 06.06.2022 – 11.06.2022


Spotkanie partnerów projektu Foodlevers odbyło się w dniach 6-11 czerwca 2022r. w Joensuu (Finlandia)w budynku EFI (European Forest Institute).  Poruszano sprawy bieżące związane z realizacją projektu, dotyczące zaawansowania prac w poszczególnych zadaniach oraz dyskutowano nad zagadnieniami metodycznymi i organizacyjnymi. Robert Borek przedstawił raport będący wynikiem zadania 1.2. Tomasz Żyłowski wygłosił prezentację (czas trwania: 60 minut) dotyczącą zadania 2.2, którego IUNG-PIB jest liderem. Zadanie to polega na porównaniu wpływu na środowisko gospodarstw ekologicznych głównego nurtu z wybranymi gospodarstwami innowacyjnymi w 7 krajach partnerskich projektu. Omówił propozycję zaadaptowanej metodyki LCA oraz dodatkowych wskaźników dotyczących wpływu produkcji na zdrowie i samopoczucie człowieka , bioróżnorodność oraz dobrostan zwierząt. Omówiono zebrane dane ankietowe oraz określono dalsze potrzeby dotyczące pozyskania danych.

W ramach spotkania odbył się też przegląd pozostałych zadań i rozwijanych modeli, między innymi: społeczno-ekonomicznej analizy łańcucha dostaw, modelu agentowego, rozmytych map kognitywnych. Odbyły się warsztaty z rozwijanego w projekcie narzędzia PGTool, służącego do oceny usług ekosystemowych.

Materiał chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy

Dzień wolny!

Uprzejmie informujemy, że dzień 31 maja 2024 r. (piątek) jest dniem wolnym dla pracowników Instytutu.
Prosimy o kontakt w innym terminie.
Skip to content