W dniu 13 października 2023 r. w Krakowie odbyła się konferencja „Produkcja mięsa ekologicznego – ograniczenia środowiskowe i instytucjonalne oraz możliwości rozwoju”. Współorganizatorem wydarzenia było Forum Rolnictwa Ekologicznego im. Mieczysława Górnego oraz Uniwersytet Rolniczy (UR) w Krakowie. Spotkanie zorganizowano w ramach projektu FOODLEVERS finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Uczestnikami konferencji byli doradcy, rolnicy oraz przedstawiciele UR. Wygłoszone prezentacje wywołały ożywioną dyskusję na temat problemów rozwoju ekologicznej produkcji zwierzęcej w Polsce, pozwoliły też na sformułowanie rekomendacji dla decydentów oraz uczestników łańcuchów dostaw.
- Przedstawienie projektu Foodlevers. Dr inż. Robert Borek, IUNG-PIB
- Nowe zasady wsparcia gospodarstw ekologicznych. Dariusz Pomykała, CDR Radom
- Dobrostan zwierząt gospodarskich. Justyna Zwolińska, SGGW
- Jakość mięsa ekologicznego. Kierunki rozwoju technologii produkcji. Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, SGGW
- Żywienie zwierząt gospodarskich w produkcji ekologicznej. Prof. dr hab. Piotr Micek, UR Kraków
- Ślad węglowy produkcji ekologicznego mięsa w świetle wymogów UE. Tomasz Żyłowski, IUNG-PIB
- Rzeźnie rolnicze. Agnieszka Zacharzewska, Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Krakowie
- Potencjał bioodpadów z produkcji zwierzęcej oraz przetwórstwa produktów zwierzęcych w Polsce. Piotr Jurga, IUNG-PIB