Global Framework on Water Scarcity in Agriculture (WASAG) - logo

Przystąpienie IUNG-PIB do WASAG

W dniu 12 listopada 2020 roku Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach został przyjęty do inicjatywy Global Framework on Water Scarcity in Agriculture (WASAG), powołanej przez FAO. IUNG-PIB dołączył niniejszym do grona ścisłej światowej czołówki podmiotów zajmujących się rolnictwem w warunkach niedoborów wody. W stosunku do tej inicjatywy spodziewamy się z jednej strony wiele nauczyć od partnerów o znacznie większym doświadczeniu w gospodarowaniu wodą w rolnictwie, a z drugiej strony zamierzamy również wesprzeć WASAG własnym doświadczeniem w osiągnieciu Globalnych Celów Zrównoważonego Rozwoju  2030 (Global Sustainable Development Goals), wyznaczonych przez ONZ we wrześniu 2015 roku

Wraz ze wstąpieniem do WASAG nasz Instytut podejmuje się aktywnie wspomagać WASAG w dążeniu do osiągnięcia poniższych celów, które zostały określone podczas 1 Forum WASAG, które odbyło się w dniach 9–22 marca 2019 w Praia, Cabo Verde:

  1. Kontynuowania współpracy w ramach WASAG jako repozytorium wiedzy i wspólnego uczenia się oraz katalizatora wielodyscyplinarnej, wielosektorowej współpracy i badań w celu sprostania wielu wyzwaniom związanym z niedoborem wody w rolnictwie.
  2. Rozwijania zrozumienia i spostrzeżeń na temat powiązań między technologiami, instytucjami i politykami, aby osiągnąć zmiany w zrównoważonym wykorzystaniu wody w rolnictwie, zwiększyć efektywność wykorzystania wody oraz wypełnić luki w wiedzy zgodnie ze specyficznymi i zróżnicowanymi kontekstami lokalnymi.
  3. Wspierania wdrażania zintegrowanych procesów planowania, angażujących różne zainteresowane strony i instytucje, łączących ich potrzeby, oczekiwania i perspektywy, co skutkuje lepszym podejmowaniem decyzji.
  4. Promowania rozumienia wody jako siły napędowej rozwoju dla wszystkich, zajmując się międzysektorowymi kompromisami i maksymalizując synergie w całej Agendzie 2030, jednocześnie wspierając rządy krajowe w osiągnięciu ich celów zrównoważonego rozwoju.
  5. Wspierania rolników i stowarzyszeń rolników w lepszym dostępie do finansowania, rozsądnych praktykach gospodarki wodnej i odpowiednich informacjach, jednocześnie uznając wartość ich wiedzy lokalnej i międzypokoleniowej dla zwiększania ich odporności.
  6. Promowania dobrego zarządzania poprzez rozsądne polityki i strategie, odpowiednie ustawodawstwo, ramy instytucjonalne i mechanizmy finansowe we wszystkich wymiarach niedoboru wody w rolnictwie, w tym w zakresie odżywczej produktywności wody w całym łańcuchu pokarmowym.
  7. Wspierania instytucjonalizacji proaktywnego i opartego na ryzyku podejścia do gotowości na suszę.
  8. Poprzez „punkt kompleksowej obsługi” dostarczanie decydentom wskazówek i narzędzi pozwalających ocenić wpływ wyborów technologicznych i decyzji inwestycyjnych poprzez produkty oparte na wiedzy, pomoc techniczną i kampanie informacyjne.
  9. Zachęcanie do uwspólniania zasobów i promowania innowacyjnych mechanizmów finansowych, w tym defiskalizacji i funduszy rotacyjnych, PPP i podejścia gospodarcze o obiegu zamkniętym, aby stymulować konkretne działania w terenie oraz promować zaangażowanie sektora prywatnego i inwestycje w rozwój zdolności.
  10. Zachęcanie do innowacyjnych technologii dostosowanych do lokalnych warunków, w tym takich, które ograniczają straty i umożliwiają ponowne wykorzystanie oczyszczonych ścieków do produkcji rolnej.
  11. Skoncentrowanie się na zrównoważonym i wydajnym zarządzaniu zasobami wodnymi w rolnictwie, przyczyniając się do utrzymania na wsi, pomagając zająć się pierwotnymi przyczynami migracji związanej z wodą.
  12. „Więcej wartości odżywczych na kroplę!”: Zbudujmy wspólnotę praktyk, aby wzmocnić wielopoziomową bazę wiedzy na temat powiązań między odżywianiem a gospodarką wodną oraz opracować ramy łączące bezpieczeństwo wody i żywności z podejściami żywieniowymi, wraz z przykładami pilotażowymi.
  13. Zaproponowanie sposobów radzenia sobie z zasoleniem, szczególnie na najbardziej wrażliwych obszarach, w tym na rozwijających się małych państwach wyspiarskich, ponieważ możliwe jest wyprodukowanie większej ilości żywności na zasolonych obszarach. Obejmuje to wspieranie krajowych strategii i polityk w zakresie rozwiązań rolniczych dostosowanych do obszarów dotkniętych zasoleniem oraz wdrażanie zrównoważonych systemów uprawy, w tym różnorodności biologicznej, w celu zwiększenia bezpieczeństwa żywnościowego i żywieniowego oraz dochodowych upraw.
  14. Integracji rolnictwa przyjaznego klimatowi i innowacyjnych systemów rolniczych, przyjmujących zrównoważone praktyki zarządzania i odpowiednie uprawy odporne na suszę / sól, w tym na obszarach marginalnych, w celu zwiększenia bezpieczeństwa żywnościowego i żywieniowego;
  15. Promowania kultury zrównoważonego wykorzystania wody w rolnictwie poprzez lepsze dane na temat dostępności zasobów wodnych i zużycia wody, zwiększania świadomości i rozwijania umiejętności.
  16. Określenie kryteriów i wskaźników pomiaru i monitorowania zrównoważonego wykorzystania wody w rolnictwie, które odnoszą się do ryzyka niedoboru wody w rolnictwie.
  17. Zachęcania do opracowywania podejść opartych na społeczności i polityk zorientowanych na ludzi, uznających kluczową rolę kobiet w gospodarstwach rolnych i korzystaniu z wody w gospodarstwach domowych oraz włączających młodzież.

Link do WASAG: http://www.fao.org/land-water/overview/wasag/en/

Przedstawicielem IUNG-PIB w WASAG został dr hab. inż. Rafał Wawer, prof. IUNG-PIB – Rafal.Wawer@iung.pulawy.pl

Materiał chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy

Dzień wolny!

Uprzejmie informujemy, że dzień 31 maja 2024 r. (piątek) jest dniem wolnym dla pracowników Instytutu.
Prosimy o kontakt w innym terminie.
Skip to content