Jednym z projektów realizowanych w Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowym Instytucie Badawczym w ramach programu Inkubator Innowacyjności 4.0 jest KOMPO-MIK (Opracowanie innowacyjnej technologii wytwarzania wzbogaconych mikrobiologicznie bio-nawozów wspomagających rozwój warzyw selerowatych oraz papryki w warunkach suszy, nr projektu: NR 2/ININ 4.0/IUNG-PIB/2021.)
Celem głównym projektu jest opracowanie technologii wytwarzania bio-nawozu na bazie kompostu i bakterii wspomagających rozwój warzyw selerowatych oraz papryki w warunkach suszy jako wsparcie dla rozwoju gospodarki odpadami w cyklu zamkniętym oraz strategii adaptacji i mitygacji zmian klimatu w rolnictwie. Technologia będzie łączyć dwie różne strategie mające na celu zwiększenie odporności warzyw na suszę i zmniejszenie strat plonów w sezonach o niekorzystnych warunkach wodnych, tzn. wykorzystanie potencjału odpornych na suszę bakterii, wspomagających rozwój i odporność roślin, oraz zwiększanie zdolności retencyjnych gleb poprzez wprowadzanie do niej egzogennej materii organicznej.
W skład zespołu badawczego wchodzą pracownicy IUNG-PIB (dr hab. Grzegorz Siebielec, mgr inż. Sylwia Siebielec) oraz Katedry Inżynierii Biosystemów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (prof. dr hab. Jacek Dach, dr inż. Damian Janczak, dr inż. Jakub Mazurkiewicz).