Kolejne dwa patenty dla Instytutu uzyskane przez pracowników Zakładu Mikrobiologii IUNG–PIB

Z przyjemnością informujemy o decyzji Urzędu Patentowego RP o udzieleniu kolejnych dwóch patentów na wynalazki, których twórcami są pracownicy Zakładu Mikrobiologii IUNG–PIB.

Decyzją UPRP zostały przyznane kolejne dwa patenty:

  • Kompozycja bakteryjna do wspomagania wzrostu roślin bobowatych, jej zastosowania oraz otoczkowane nią nasiona (P.444679)
  • Kompozycja bakteryjna do wspomagania wzrostu roślin bobowatych, jej zastosowania oraz otoczkowane nią nasiona grochu (P.444682)

W ubiegłym roku pracownicy Zakładu Mikrobiologii uzyskali także paten na wynalazek pt. „Nowe szczepy bakterii, kompozycja bakteryjna i preparat mikrobiologiczny do zaprawiania nasion roślin, zwłaszcza roślin bobowatych, w tym soi (Glicine max)” (P.444684).

Twórcami wszystkich trzech patentów są: prof. dr hab. Anna Gałązka, dr Anna Marzec-Grządziel, mgr Karolina Gawryjołek, mgr Jarosław Ciepiel i dr Monika Kozieł.

Wnioski patentowe zostały przygotowane na podstawie badań przeprowadzonych w ramach projektu Inkubator AgriBioFood PULS IUNG 4.0 „Zastosowanie mikroorganizmów i otoczkowania nasion dla poprawy żyzności gleb i plonu roślin w ekologicznej i konwencjonalnej uprawie roślin bobowatych”.

Materiał chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy
Uprzejmie informujemy, że ze względu na prace konserwacyjne, od godz. 12.00 w dniu 31.01.2025 r., do godz. 12.00 w dn. 3.02.2025 r. nie będziemy mieć możliwości odbierania przesyłek wysłanych do IUNG-PIB poprzez ePUAP. Bardzo prosimy o przesyłanie w tym okresie korespondencji za pośrednictwem poczty elektronicznej, bądź poprzez usługę eDoręczenia.
Przepraszamy za niedogodności.

Dzień wolny!

Uprzejmie informujemy, że dzień 27 (piątek) oraz 31 (wtorek) grudnia 2024r. jest dniem wolnym w Instytucie.
Prosimy o kontakt w innym terminie.
Skip to content