Z uwagi na fakt, że Zakład gospodarujemy na glebach 5 i 6 klasy, jesteśmy w sposób szczególny narażeni na skutki suszy.
1. Zboża ozime to w naszym przypadku żyto i pszenżyto, gdzie straty plonów wywołane przez suszę w tych uprawach oceniam na dzień dzisiejszy na 15 – 20%. Związane jest to z bardzo długo utrzymującymi się przymrozkami, które w okresie gdy panowały korzystne warunki wilgotnościowe hamowały rozwój roślin, natomiast w późniejszym okresie gdy temperatury się unormowały to zaczęło brakować wody.
2. Zboża jare uprawiane w naszym gospodarstwie to głównie owies. Staraliśmy się zasiać owies w optymalnym terminie, jednak i tu nastąpiły pewne utrudnienia. Obfite opady deszczu utrudniały siew na glinach, gdzie w późniejszym etapie susza doprowadziła do wytworzenia grubej skorupy co w konsekwencji uniemożliwiło miejscowe wschody. Widać również na młodych roślinach owsa objawy braku niektórych składników odżywczych co również związane jest z panującą suszą. Staramy się dokarmiać rośliny nawozami do listnymi przez co ułatwione jest pobieranie składników odżywczych w takiej formie. Z doświadczenia wiemy że takie rozwiązanie daje bardzo dobre efekty, o czym przekonaliśmy się stosując takie nawożenie podczas ubiegłorocznej suszy.
3. Kukurydza której siew odbył się terminowo. Udało nam się posiać ją w dobre warunki glebowe na polach z orką zimową, która zmagazynowała spore ilości wody. Uprawa przedsiewna, dzięki zastosowaniu równoczesnego wałowania, ograniczyła również straty zmagazynowanej wilgoci. Liczymy więc na dobre wschody kukurydzy i zapowiadane opady na początku maja.
Powrót do Informacji o stanie upraw w Rolniczych Zakładach Doświadczalnych IUNG-PIB