galeria

 .

Warsztaty naukowe z okazji 20-lecia Studiów Doktoranckich w IUNG-PIB                                                    Powrót

W dniu 9 kwietnia 2013 r. w IUNG-PIB w Puławach odbyły się warsztaty naukowe pt. „Jakość i bezpieczeństwo żywności pochodzenia roślinnego w aspekcie ochrony gleb użytkowanych rolniczo”, zorganizowane z okazji 20-lecia Studiów Doktoranckich. Warsztaty organizowane były przez aktualnych uczestników studiów doktoranckich w IUNG-PIB.

Celem warsztatów było przedstawienie wkładu absolwentów Studiów w osiągnięcia IUNG-PIB. W warsztatach wzięli udział promotorzy dotychczasowych uczestników Studiów, absolwenci oraz obecni uczestnicy Studiów i pracownicy Instytutu. Otwarcia warsztatów dokonał dyrektor IUNG-PIB Prof. dr hab. Wiesław Oleszek. Prof. dr hab. Barbara Maliszewska-Kordybach, wieloletni Kierownik Studiów Doktoranckich, przedstawiła historię powstania Studiów w IUNG-PIB, strukturę oraz ogólną ocenę wkładu absolwentów Studiów Doktoranckich w rozwój Instytutu na przestrzeni ostatnich 20 lat. W okresie tym 42 uczestników uzyskało stopień naukowy doktora, co stanowi 50% ogólnie nadanych stopni doktora w IUNG-PIB. 73% z tych absolwentów zatrudnionych jest w Instytucie, w tym 2 osoby na stanowiskach kierowników zakładów naukowych. 5 absolwentów uzyskało stopień naukowy doktora habilitowanego, a 14 promotorów doktorantów uzyskało w okresie 20-lecia tytuły naukowe profesora.

Wkład uczestników Studiów w rozwój i realizację zadań badawczych w poszczególnych zakładach naukowych w Instytucie przedstawili absolwenci zatrudnieni w tych zakładach. Sesja referatowa uzupełniona była sesją posterową oraz wystawą publikacji absolwentów Studiów Doktoranckich.

Podsumowania warsztatów dokonał prof. dr hab. Stanisław Krasowicz, który podziękował wszystkim uczestnikom warsztatów, podkreślając wagę i znaczenie prowadzonych w IUNG-PIB Studiów Doktoranckich. Uwieńczeniem warsztatów była pamiątkowa fotografia wykonana z absolwentami, aktualnymi studentami Studiów oraz Dyrekcją Instytutu.




.