.
Warsztaty naukowe z
okazji 20-lecia Studiów Doktoranckich w IUNG-PIB
Powrót
W
dniu 9 kwietnia 2013 r. w IUNG-PIB w Puławach odbyły się warsztaty
naukowe pt. „Jakość i bezpieczeństwo żywności pochodzenia roślinnego w
aspekcie ochrony gleb użytkowanych rolniczo”, zorganizowane z okazji
20-lecia Studiów Doktoranckich. Warsztaty organizowane były przez
aktualnych uczestników studiów doktoranckich w IUNG-PIB.
Celem
warsztatów było przedstawienie wkładu absolwentów Studiów w osiągnięcia
IUNG-PIB. W warsztatach wzięli udział promotorzy dotychczasowych
uczestników Studiów, absolwenci oraz obecni uczestnicy Studiów i
pracownicy Instytutu. Otwarcia warsztatów dokonał dyrektor IUNG-PIB
Prof. dr hab. Wiesław Oleszek. Prof. dr hab. Barbara
Maliszewska-Kordybach, wieloletni Kierownik Studiów Doktoranckich,
przedstawiła historię powstania Studiów w IUNG-PIB, strukturę oraz
ogólną ocenę wkładu absolwentów Studiów Doktoranckich w rozwój
Instytutu na przestrzeni ostatnich 20 lat. W okresie tym 42 uczestników
uzyskało stopień naukowy doktora, co stanowi 50% ogólnie nadanych
stopni doktora w IUNG-PIB. 73% z tych absolwentów zatrudnionych jest w
Instytucie, w tym 2 osoby na stanowiskach kierowników zakładów
naukowych. 5 absolwentów uzyskało stopień naukowy doktora
habilitowanego, a 14 promotorów doktorantów uzyskało w okresie 20-lecia
tytuły naukowe profesora.
Wkład uczestników Studiów w
rozwój i realizację zadań badawczych w poszczególnych zakładach
naukowych w Instytucie przedstawili absolwenci zatrudnieni w tych
zakładach. Sesja referatowa uzupełniona była sesją posterową oraz
wystawą publikacji absolwentów Studiów Doktoranckich.
Podsumowania
warsztatów dokonał prof. dr hab. Stanisław Krasowicz, który podziękował
wszystkim uczestnikom warsztatów, podkreślając wagę i znaczenie
prowadzonych w IUNG-PIB Studiów Doktoranckich. Uwieńczeniem warsztatów
była pamiątkowa fotografia wykonana z absolwentami, aktualnymi
studentami Studiów oraz Dyrekcją Instytutu.
.