1. Definicja:
    Nawozowe produkty mikrobiologiczne – produkty zawierające wyłącznie mikroorganizmy,  w tym mikroorganizmy martwe lub nieaktywne, lub konsorcja tych mikroorganizmów oraz substancje stanowiące pożywkę dla tych mikroorganizmów i ich metabolity, a także nieszkodliwe substancje resztkowe z pożywek, które poprawiają aktywność biologiczną gleby lub stymulują procesy odżywiania roślin lub grzybów, a wyłącznym celem ich zastosowania jest poprawa efektywności wykorzystania składników pokarmowych przez rośliny lub grzyby, ich odporności na stres abiotyczny, ich cech jakościowych lub przyswajalności przez nie składników pokarmowych z form trudno dostępnych w glebie.

  1. Podstawa prawna
    Ustawa z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu
    https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20071471033/U/D20071033Lj.pdf
    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 grudnia 2022 r. w sprawie upoważnienia Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowego Instytutu Badawczego do prowadzenia wykazu nawozowych produktów mikrobiologicznych
    https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/upowaznienie-instytutu-uprawy-nawozenia-i-gleboznawstwa-panstwowego-21752143

  1. Procedura – opis procedury
    1. Na mocy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 grudnia 2022 r. w sprawie upoważnienia Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowego Instytutu Badawczego do prowadzenia wykazu nawozowych produktów mikrobiologicznych (Dz.U. 2022 poz. 2490) Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy prowadzi wykaz nawozowych produktów mikrobiologicznych.
    2. Nawozowy produkt mikrobiologiczny umieszczany jest w wykazie prowadzonym przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy na podstawie następującej dokumentacji:
      • Sprawozdania potwierdzającego skład komponentu mikrobiologicznego w produkcie tj. określenie ogólnej liczebności mikroorganizmów, zgodnie z deklarowanym przez producenta składem rodzajowym, przy czym nawozowy produkt mikrobiologiczny powinien zawierać minimum 107 jtk (jednostek tworzących kolonie) w 1 ml/g w przypadku ogólnej liczebności bakterii oraz minimum 104 jtk w 1 ml/g w przypadku ogólnej liczebności grzybów.
        Jednostkami odpowiedzialnymi za potwierdzenie składu mikrobiologicznego w nawozowym produkcie mikrobiologicznym są: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach oraz jednostki akredytowane w tym zakresie.
      • Oświadczenia producenta dotyczącego składu produktu, w tym składu pożywki (do 100%), oświadczenia producenta potwierdzającego, że mikroorganizmy zawarte w produkcie są klasyfikowane jako bezpieczne, zgodnie z klasyfikacją Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) https://zenodo.org/records/12793271, https://zenodo.org/records/7554079 oraz oświadczenia producenta o niewystępowaniu w nawozowym produkcie mikrobiologicznym mikroorganizmów zamieszczonych w wykazie substancji czynnych w ochronie roślin https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/start/screen/active-substances.
      • Instrukcji stosowania i przechowywania produktu zawierającej: nazwę, informację o zakresie stosowania, dawce, sposobie, terminach stosowania, w stosownych przypadkach o sposobie sporządzania cieczy użytkowej nawozowego produktu mikrobiologicznego, środki ostrożności.
    3. Nawozowe produkty mikrobiologiczne umieszczone w wykazie na zasadach wyszczególnionych w punkcie 2 uzyskują wpis na okres dwóch lat. Przed upływem ważności wpisu producent zobowiązany jest do powtórnego dostarczenia dokumentacji dotyczącej produktu według punktu 2 a-c. W przypadku niedostarczenia stosownej dokumentacji produkt zostanie usunięty z wykazu nawozowych produktów mikrobiologicznych.
    4. Produkty zamieszczone dotychczas w wykazie podlegają ponownej weryfikacji na zasadach określonych w punkcie 2. Producent zobowiązany jest do dostarczenia stosownej dokumentacji przed wygaśnięciem ważności wpisu. W przypadku niedostarczenia dokumentacji produkt zostanie usunięty z wykazu nawozowych produktów mikrobiologicznych.
    5. Nawozowe produkty mikrobiologiczne zamieszczone w wykazie nawozów i środków poprawiających właściwości gleby zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym podlegają odrębnej procedurze weryfikacji i oceny.

Dokumenty do pobrania:


Kontakt:

Zakład Nawożenia i Zarządzania Składnikami Pokarmowymi
tel. 81 4786 830
81 4786 831

e-mail: nawozenie@iung.pulawy.pl


Zakład Mikrobiologii
81 4786 950
516203529
e-mail: Anna.Galazka@iung.pulawy.pl

Dzień wolny!

Uprzejmie informujemy, że dzień 27 (piątek) oraz 31 (wtorek) grudnia 2024r. jest dniem wolnym w Instytucie.
Prosimy o kontakt w innym terminie.
Skip to content