Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności

 Powrót 

1.Informacja o projekcie                                                                                               prezentacja

Numer i nazwa osi priorytetowej Oś priorytetowa I:Nowoczesna gospodarka
Numer i nazwa działania Działanie 1.4:Promocja i współpraca
Nazwa komponentu Współpraca
Nazwa obszaru Tworzenie i rozwój klastrów
Tytuł Projektu Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności
Koordynator projektu Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy
Okres realizacji projektu 01.01.2010 – 31.12.2013
Miejsce realizacji projektu Województwa: lubelskie, podkarpackie

2.Cel projektu

Celem ogólnym projektu jest zbudowanie na terenie Polski Wschodniej ponadregionalnej platformy współpracy w zakresie rozwoju i promowania ekologicznych produktów żywnościowych.
Cele szczegółowe projektu:

  • Wsparcie rozwoju klastra Doliny Ekologicznej Żywności jako ponadregionalnej struktury współpracy;
  • Rozwój współpracy klastrowej pomiędzy ośrodkami naukowymi, podmiotami działającymi na rzecz innowacyjności oraz przedsiębiorcami zajmującymi się produkcją, przetwórstwem i dystrybucją produktów ekologicznych;
  • Podniesienie konkurencyjność i innowacyjności uczestników klastra poprzez wprowadzanie nowych lub udoskonalonych produktów i usług;
  • Zwiększenie skali produkcji ekologicznej oraz wzrost liczby miejsc pracy w sektorze produktów ekologicznych (m.in. poprzez bliską współpracę sieciową i promowanie wspólnej oferty produktów i usług klastra);
  • Poprawa dostępu uczestników klastra do kompleksowej informacji i wiedzy w zakresie produkcji, przetwórstwa i marketingu produktów ekologicznych (m.in. poprzez uruchomienie tematycznego geoportalu i systemem usług teleinformatycznych)
  • Zwiększenie popytu na produkty ekologiczne wśród potencjalnych konsumentów (m.in. poprzez działania uświadamiające i promocyjne).

3. Podmioty uczestniczące w projekcie

  • Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa- PIB (koordynator)
  • Stowarzyszenie ‘’EkoLubelszczyzna”
  • Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego’’
  • Brzost- Eko Sp. z o.o.
  • Elżbieta Janik-Tyminska „Magiczny Ogród”
  • „Bioavena” Sp. z o.o.
  • Bio Concept Bogusław Bednarz
  • Ekologiczne P.P.H.U. Bio- Eko Marian Wójtowicz
  • JK Sp. z o.o.

4. Program działań

 

Cele szczegółowe będą realizowane m.in. za pomocą następujących działań:

  • Zorganizowanie i prowadzenie biura klastra;
  • Opracowanie szczegółowej koncepcji funkcjonowania klastra, a także strategii jego rozwoju i promowania;
  • Stworzenie niezbędnych narzędzi do rozwoju i promocji klastra (opracowanie i zakup materiałów promocyjnych, uruchomienie geoportalu i innych usług teleinformatycznych, zakup mobilnej ekspozycji wystawienniczej do prezentowania wspólnej oferty klastra, itd.);
  • Organizacja spotkań, seminariów i konferencji promujących potencjał klastra i jego poszczególnych członków;
  • Udział w krajowych i zagranicznych imprezach promocyjnych;
  • Prowadzenia niezbędnych badań i analiz w zakresie produkcji, przetwarzania i marketingu produktów ekologicznych

5.Przewidywane rezultaty projektu

  • nawiązanie współpracy pomiędzy nowymi uczestnikami klastra DEŻ (Dolina Ekologicznej Żywności)
  • zorganizowanie biura DEŻ
  • opracowanie katalogu norm identyfikacyjnych dla sieci DEŻ
  • wydanie materiałów promocyjnych dotyczących oferty klastra
  • stworzenie bazy danych internetowych o rynku produktów ekologicznych
  • opracowanie i wdrożenie systemu komunikacji internetowej uczestników sieci administrowany przez biuro oraz uruchomienie forum internetowe
  • opracowanie pakietu procedur obsługi uczestników DEŻ
  • opracowanie projektu kampanii promocyjnej żywności ekologicznej
  • zorganizowanie dla uczestników projektu uczestnictwa w misjach branżowych
  • zorganizowanie konferencji , warsztatów promujących produkty ekologiczne
  • opracowanie programu warsztatów oraz podręczników i kodeksów dla podmiotów zainteresowanych produkcją ekologiczną
  • opracowanie systemu organizacyjnego w zakresie koordynowania doradztwa fachowego dla gospodarstw ekologicznych i handlowców.

Kontakt: Dr Krzysztof Jończyk Tel:(081) 8863421 wew.360 e-mail: kjonczyk@iung.pulawy.pl

Materiał chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy

Dzień wolny!

Uprzejmie informujemy, że dzień 31 maja 2024 r. (piątek) jest dniem wolnym dla pracowników Instytutu.
Prosimy o kontakt w innym terminie.
Skip to content