Powrót |
1.Informacja o projekcie prezentacja…
Numer i nazwa osi priorytetowej | Oś priorytetowa I:Nowoczesna gospodarka |
Numer i nazwa działania | Działanie 1.4:Promocja i współpraca |
Nazwa komponentu | Współpraca |
Nazwa obszaru | Tworzenie i rozwój klastrów |
Tytuł Projektu | Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności |
Koordynator projektu | Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy |
Okres realizacji projektu | 01.01.2010 – 31.12.2013 |
Miejsce realizacji projektu | Województwa: lubelskie, podkarpackie |
2.Cel projektu
Celem ogólnym projektu jest zbudowanie na terenie Polski Wschodniej ponadregionalnej platformy współpracy w zakresie rozwoju i promowania ekologicznych produktów żywnościowych.
Cele szczegółowe projektu:
- Wsparcie rozwoju klastra Doliny Ekologicznej Żywności jako ponadregionalnej struktury współpracy;
- Rozwój współpracy klastrowej pomiędzy ośrodkami naukowymi, podmiotami działającymi na rzecz innowacyjności oraz przedsiębiorcami zajmującymi się produkcją, przetwórstwem i dystrybucją produktów ekologicznych;
- Podniesienie konkurencyjność i innowacyjności uczestników klastra poprzez wprowadzanie nowych lub udoskonalonych produktów i usług;
- Zwiększenie skali produkcji ekologicznej oraz wzrost liczby miejsc pracy w sektorze produktów ekologicznych (m.in. poprzez bliską współpracę sieciową i promowanie wspólnej oferty produktów i usług klastra);
- Poprawa dostępu uczestników klastra do kompleksowej informacji i wiedzy w zakresie produkcji, przetwórstwa i marketingu produktów ekologicznych (m.in. poprzez uruchomienie tematycznego geoportalu i systemem usług teleinformatycznych)
- Zwiększenie popytu na produkty ekologiczne wśród potencjalnych konsumentów (m.in. poprzez działania uświadamiające i promocyjne).
3. Podmioty uczestniczące w projekcie
- Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa- PIB (koordynator)
- Stowarzyszenie ‘’EkoLubelszczyzna”
- Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego’’
- Brzost- Eko Sp. z o.o.
- Elżbieta Janik-Tyminska „Magiczny Ogród”
- „Bioavena” Sp. z o.o.
- Bio Concept Bogusław Bednarz
- Ekologiczne P.P.H.U. Bio- Eko Marian Wójtowicz
- JK Sp. z o.o.
4. Program działań
Cele szczegółowe będą realizowane m.in. za pomocą następujących działań:
- Zorganizowanie i prowadzenie biura klastra;
- Opracowanie szczegółowej koncepcji funkcjonowania klastra, a także strategii jego rozwoju i promowania;
- Stworzenie niezbędnych narzędzi do rozwoju i promocji klastra (opracowanie i zakup materiałów promocyjnych, uruchomienie geoportalu i innych usług teleinformatycznych, zakup mobilnej ekspozycji wystawienniczej do prezentowania wspólnej oferty klastra, itd.);
- Organizacja spotkań, seminariów i konferencji promujących potencjał klastra i jego poszczególnych członków;
- Udział w krajowych i zagranicznych imprezach promocyjnych;
- Prowadzenia niezbędnych badań i analiz w zakresie produkcji, przetwarzania i marketingu produktów ekologicznych
5.Przewidywane rezultaty projektu
- nawiązanie współpracy pomiędzy nowymi uczestnikami klastra DEŻ (Dolina Ekologicznej Żywności)
- zorganizowanie biura DEŻ
- opracowanie katalogu norm identyfikacyjnych dla sieci DEŻ
- wydanie materiałów promocyjnych dotyczących oferty klastra
- stworzenie bazy danych internetowych o rynku produktów ekologicznych
- opracowanie i wdrożenie systemu komunikacji internetowej uczestników sieci administrowany przez biuro oraz uruchomienie forum internetowe
- opracowanie pakietu procedur obsługi uczestników DEŻ
- opracowanie projektu kampanii promocyjnej żywności ekologicznej
- zorganizowanie dla uczestników projektu uczestnictwa w misjach branżowych
- zorganizowanie konferencji , warsztatów promujących produkty ekologiczne
- opracowanie programu warsztatów oraz podręczników i kodeksów dla podmiotów zainteresowanych produkcją ekologiczną
- opracowanie systemu organizacyjnego w zakresie koordynowania doradztwa fachowego dla gospodarstw ekologicznych i handlowców.
Kontakt: Dr Krzysztof Jończyk Tel:(081) 8863421 wew.360 e-mail: kjonczyk@iung.pulawy.pl