ZESZYT Nr 30/ 2017 Abstrakty Volume No. 30/2017 Abstracts |
4. Wpływ warunków glebowych na plony ziarna odmian jęczmienia ozimego– Kazimierz Noworolnik, Danuta Leszczyńska Abstrakt. Celem
przeprowadzonych badań z jęczmieniem ozimym było określenie reakcji
odmian jęczmienia ozimego (wyrażonej plonem ziarna) na warunki glebowe
(kompleks glebowo-rolniczy, klasa bonitacyjna gleby, pH gleby). W
literaturze brakuje informacji o reakcji odmian jęczmienia ozimego na
pogarszającą się jakość gleby. Bazę wynikową stanowiła seria
doświadczeń odmianowych Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego
COBORU, we wszystkich rejonach Polski, w latach 2005–2012. Badano 10
odmian jęczmienia ozimego: Amarena, Epoque, Fridericus, Karakan,
Lomerit, Maybrit, Merlot, Nickela, Rosita i Scarpia. Doświadczenia były
prowadzone na trzech kompleksach glebowo-rolniczych: pszennym dobrym,
żytnim bardzo dobrym i żytnim dobrym; na klasach bonitacyjnych gleby:
II, IIIa, IIIb i IVa; w warunkach pH gleby od 5,0 do 6,7. Największy
plon ziarna jęczmienia ozimego (średnio dla odmian) uzyskano na glebach
kompleksu pszennego dobrego, mniejszy o 9,2% na glebach kompleksu
żytniego bardzo dobrego, a mniejszy o 16,8% na glebach kompleksu
żytniego dobrego. Zniżki plonu na stopniowo gorszych kompleksach
glebowo-rolniczych były podobne jak na kolejno słabszych klasach gleb.
Uwzględnione w badaniach odmiany wykazywały niejednakowe zniżki plonu
ziarna przy ich uprawie w gorszych warunkach glebowych. Większy spadek
plonu na glebach kompleksów żytnich w relacji do kompleksu pszennego
dobrego wystąpił u odmian: Maybrit, Nickela i Fridericus. Mniejsze
zniżki plonu ziarna przy uprawie na glebach kompleksów żytnich
stwierdzono u odmian: Epoque, Amarena i Scarpia. Spośród badanych
odmian najbardziej tolerancyjne na uprawę w warunkach niższego pH gleby
(5,0–5,5) były: Amarena, Epoque, Scarpia i Rosita. Słowa kluczowe: jęczmień ozimy, warunki glebowe, odmiany, plon ziarna, wyleganie roślin
INFLUENCE OF SOIL CONDITIONS ON GRAIN YIELDS OF WINTER BARLEY CULTIVARS Field
experiment series with winter barley cultivars were carried out across
Poland in the years 2005–2012. They involved 10 cultivars: Amarena,
Epoque, Fridericus, Karakan, Lomerit, Maybrit, Merlot, Nickela, Rosita
and Scarpia. Dependence between grain yield and soil complexes (good
wheat complex, very good rye complex, good rye complex), soil valuation
class (II, IIIa, IIIb and IVa) and soil pH (5.0–6.7) were investigated.
The highest grain yields of winter barley (averaged across cultivars)
were obtained on good wheat complex, on soil class II, at soil pH above
6.0. The grain yield decreases of winter barley obtained on gradually
worse soil complexes were like as yield decreases obtained on gradually
worse soil valuation class. Epoque, Amarena and Scarpia cultivars showed a lower grain yield decrease in worse soil condition. Maybrit, Nickela and Fridericus cultivars showed a higher yield decrease in worse soil condition. key words: winter barley, soil conditions, cultivars, grain yield, plant lodging degree T |