program, tematyka...


Przewidujemy organizację następujących sesji:

•    Hodowla odmian zbóż dla różnych kierunków użytkowania
Postęp w hodowli odmian różnych gatunków zbóż, wykorzystywanych w przemyśle spożywczym (młynarsko-piekarskim, kaszarskim, piwowarskim) i paszowym.

•    Wykorzystanie ziarna zbóż w przemyśle spożywczym, browarnym, paszowym
Technologia produkcji, czynniki siedliska, uprawy, zbioru i magazynowania wpływające na cechy technologiczne, prozdrowotne oraz zdrowotność ziarna (mikotoksyny, zawartość metali ciężkich, pozostałości pestycydów itp.). Procesy technologiczne w kształtowaniu jakości produktów przemysłu zbożowego i browarnego.

•    Wykorzystanie ziarna zbóż na cele energetyczne
Środowiskowe, genetyczne i chemiczne uwarunkowania wykorzystanie roślin zbożowych na cele energetyczne.

•    Wartość nasienna ziarna zbóż
Czynniki siedliska, uprawy, zbioru i magazynowania wpływające na wartość nasienną ziarna zbóż. Zależność wielkości plonu ziarna, budowy łanu, zdrowotności roślin itp. od jakości materiału siewnego.