ZESZYT Nr 10/ 2012 Abstrakty Volume No. 10/2012 Abstracts |
5. Znaczenie mieszanek międzyodmianowych w ograniczaniu porażenia pszenicy ozimej przez mączniaka prawdziwego - Anna Tratwal, Beata Wielkopolan, Jan Bocianowski Abstrakt. Od
roku 2014 integrowany system ochrony i produkcji roślin będzie powszechnie obowiązywał
na obszarze krajów członkowskich UE, w tym Polski. Dużą rolę odgrywają w nim zasiewy
mieszane. W Polsce około 17% areału zbóż stanowią mieszanki międzygatunkowe i
międzyodmianowe. Celem badań było określenie wpływu uprawy odmian pszenic
ozimych w formie międzyodmianowych zasiewów mieszanych na ograniczanie nasilenia
występowania mączniaka prawdziwego i wielkość plonu. W sezonach wegetacyjnych 2009/10 i 2010/11
przeprowadzono ścisłe doświadczenie z trzema odmianami pszenicy ozimej Bogatka,
Sława i Nutka, różniącymi się poziomem odporności na mączniaka prawdziwego,
uprawianymi w siewach czystych oraz we wszystkich możliwych kombinacjach ich
mieszanek. Doświadczenie zlokalizowano w
Bąkowie (woj. opolskie) i Kościelnej Wsi (woj. wielkopolskie). Zostało założone
w układzie bloków losowanych kompletnych w czterech powtórzeniach. Nie stosowano
w nim zabiegów chemicznych przeciwko chorobom grzybowym i szkodnikom. W
ciągu sezonu wegetacyjnego co 7–10 dni przeprowadzano ocenę
nasilenia występowania chorób w skali 9-stopniowej. Po osiągnięciu pełnej
dojrzałości ziarna pszenicy ozimej określono plon. W opracowaniu wyników
wykorzystano trójczynnikową analizę wariancji, obliczono wartości średnie i
odchylenia standardowe oraz oszacowano najmniejsze istotne różnice (NIR0,05). Przeanalizowano zróżnicowanie wyników między
odmianami i ich mieszankami. słowa kluczowe: pszenica ozima, Blumeria graminis f. sp. tritici, mieszanki odmian, integrowana produkcja i ochrona roślin |