ZESZYT Nr 12/ 2013 Abstrakty Volume No. 12/2013 Abstracts |
6. Reakcja diploidalnych, tetraploidalnych i heksaploidalnych pszenic na inokulację Fusarium culmorum (W.G.Smith) Sacc. - Danuta Packa, Dariusz Załuski, Łukasz Graban, Waldemar Lajszner, Michał Hościk Abstrakt.
Badano reakcję na inokulację Fusarium culmorum (W.G.Smith) Sacc.
trzech oplewionych gatunków rodzaju Triticum: T. monococcum 2n=14,
T. dicoccum 2n=28, T. spelta 2n=42, na tle pszenicy zwyczajnej T.
aestivum 2n=42 reprezentowanej przez trzy jare odmiany: Parabola (grupa A),
oraz Frontana i Sumai-3 (wzorce odporności na fuzariozę kłosa, FHB-Fusarium
head blight). Podstawę badań stanowiły: doświadczenie polowe i doświadczenie
szklarniowe. W doświadczeniu polowym, zlokalizowanym w Bałcynach koło Ostródy
(53o36’N, 19o51’E), zastosowano inokulację łanową kwitnących kłosów pszenicy (65
BBCH) wodną zawiesiną zarodników F. culmorum – chemotyp DON. Kontrolę
stanowiły rośliny nie inokulowane. Po zbiorze dokonano pomiarów biometrycznych
30 kłosów z poletka obejmujących: długość kłosa, zbitość kłosa, masę całego kłosa,
liczbę ziaren w kłosie, masę ziaren w kłosie, udział masy ziarna w masie kłosa
i masę tysiąca ziarniaków, oraz przeprowadzono analizę jakościową ziarna
obejmującą zawartość: białka, tłuszczu, włókna i popiołu w suchej masie
ziarniaka. Inokulacja kłosów spowodowała spadek wartości elementów struktury
plonu u wszystkich badanych gatunków, spośród pszenic oplewionych najmniejszy
spadek odnotowano u T. spelta. Zawartość składników jakościowych w
ziarnie pszenic po inokulacji wykazywała zarówno spadek, jak i wzrost w zależności
od roku badań, ale w większości przypadków różnice pomiędzy kontrolą a inokulacją
były statystycznie nieistotne. W doświadczeniu szklarniowym oceniono wpływ inokulacji F. culmorum na liczbę i masę siewek badanych form pszenicy, po wysiewie kłosków i odplewionych ziarniaków. Kłoski/ziarniaki wykładano na powierzchnię 7-dniowej grzybni F. culmorum i na powierzchnię czystej pożywki PDA. U wszystkich badanych form pszenicy po inokulacji obserwowano spadek liczby i masy siewek w stosunku do kontroli, a różnice były statystycznie istotne. Spośród form oplewionych najsilniej na inokulację zareagowała T. monococcum, najsłabszą reakcję odnotowano u T. spelta po wysiewie kłosków. W obydwu doświadczeniach istotność różnic między średnimi oceniono na podstawie testu t-Tukeya przy poziomie istotności α = 0,05 (*) i α = 0,01 (**). słowa kluczowe: Triticum spp., faza siewki, faza dojrzałości, elementy struktury plonu, jakość plonu |