6. Wpływ
nawożenia azotem i deszczowania na liczebność bakterii z rodzaju
Azotobacter w glebie pod uprawą kukurydzy w różnych fazach rozwoju
rośliny - Małgorzata
Natywa, Marek Selwet, Katarzyna Ambroży, Małgorzata
Pociejowska
Abstrakt.
Azotobacter sp. jest bakterią o właściwościach, które mogą być wykorzystane w rolnictwie. Według danych literaturowych Azotobacter występuje najliczniej w glebach na podłożu wapiennym,
o odczynie zasadowym. Zbyt wysokie dawki nawozów mogą przyczyniać się
do zakwaszenia gleb, a tym samym zmniejszenia liczebności tych
bakterii. Celem podjętych badań było określenie wpływu zróżnicowanego
nawożenia azotem (saletra amonowa w dawkach: 0, 80, 160 i 240 kg
N·ha-1) i zabiegu deszczowania na dynamikę rozwoju Azotobacter pod uprawą kukurydzy w trzech sezonach wegetacyjnych (2007–2009). Do analizy
statystycznej wyników wykorzystano program Statistica 9.0, a istotność
różnic między średnimi oceniono testem Tukeya dla α = 0,05. Stwierdzono
istotny wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem oraz zabiegu deszczowania
na liczebność omawianej grupy bakterii w glebie – wzrost dawki N ponad
80 kg·ha-1 powodował spadek liczebności bakterii, natomiast
deszczowanie sprzyjało ich rozwojowi.
słowa kluczowe: Azotobacter sp., nawożenie azotem, deszczowanie
|