PJA     
      ZESZYT Nr  14/ 2013    Abstrakty
      Volume No. 14/2013     Abstracts

back


6. Wpływ nawożenia azotem i deszczowania na liczebność bakterii z rodzaju Azotobacter w glebie pod uprawą kukurydzy w różnych fazach rozwoju rośliny - Małgorzata                 Natywa, Marek Selwet, Katarzyna Ambroży, Małgorzata Pociejowska

Abstrakt.

Azotobacter sp. jest bakterią o właściwościach, które mogą być wykorzystane w rolnictwie. Według danych literaturowych Azotobacter występuje najliczniej w glebach na podłożu
wapiennym, o odczynie zasadowym. Zbyt wysokie dawki nawozów mogą przyczyniać się do zakwaszenia gleb, a tym samym zmniejszenia liczebności tych bakterii. Celem podjętych badań było określenie wpływu zróżnicowanego nawożenia azotem (saletra amonowa w dawkach: 0, 80, 160 i 240 kg N·ha-1) i zabiegu deszczowania na dynamikę rozwoju Azotobacter pod uprawą kukurydzy w trzech sezonach wegetacyjnych (2007–2009). Do
analizy statystycznej wyników wykorzystano program Statistica 9.0, a istotność różnic między średnimi oceniono testem Tukeya dla α = 0,05. Stwierdzono istotny wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem oraz zabiegu deszczowania na liczebność omawianej grupy bakterii w glebie – wzrost dawki N ponad 80 kg·ha-1 powodował spadek liczebności bakterii, natomiast deszczowanie sprzyjało ich rozwojowi.

słowa kluczowe: Azotobacter sp., nawożenie azotem, deszczowanie