13. Charakterystyka glomalin i oddziaływania różnych systemów uprawy na ich zawartość w glebie - Anna Gałązka
Abstrakt.
Glomaliny to glikoproteiny wytwarzane przez
grzyby endomikoryzowe, opłaszczające agregaty glebowe i chroniące je
przed rozbiciem. Glomaliny są wyjątkowo odporne na degradację, trudno
rozpuszczalne w wodzie, natomiast bardzo dobrze rozpuszczają się w
wysokiej temperaturze (121°C; 250°F) w buforze cytrynianowym o odczynie
neutralnym lub alkalicznym. Ich ekstrahowanie z gleby wymaga prawie godzinnej sterylizacji. Takie
właściwości powodują, że glomaliny są bardzo stabilnymi związkami
będącymi idealnym „płaszczem” do ochrony agregatów glebowych przed
degradacją, jednak stwarzają duże trudności w poznaniu i ustaleniu ich
dokładnej budowy. Celem niniejszej pracy było wykazanie obecności
glomalin ogólnych i łatwoekstrahowalnych w glebach pochodzących z
różnych systemów uprawy pszenicy ozimej. Próbki gleb pobrano spod
pszenicy ozimej odmiany Sukces (S) i odmiany Roma (R) uprawianych w
trzech systemach: ekologicznym (E), integrowanym (I) i monokulturze (M)
w Stacji Doświadczalnej IUNG-PIB w Osinach (woj. lubelskie).
Poszczególne systemy charakteryzowały się odmiennym zmianowaniem oraz
właściwymi dla danego systemu zabiegami agrotechnicznymi. W próbkach
glebowych oznaczono zawartość glomalin oraz aktywność biologiczną gleb
wyrażoną zarówno liczebnością drobnoustrojów glebowych, jak i
aktywnością enzymatyczną. Wykazano, iż ilość wytwarzanych przez grzyby
AMF glomalin zależała m.in. od systemu uprawy gleby oraz nie
korelowała z zawartością węgla ogólnego i azotu w glebie. W systemie
ekologicznym produkcja glomalin i ich występowanie w glebie były
znacznie większe niż w systemie integrowanym i monokulturze.
słowa kluczowe: gleba, system uprawy roślin, glomalina ogólna, glomalina łatwoekstrahowalna
|