14. Przemiany związków fenolowych a rola amoniakoliazy L-fenyloalaninowej (PAL) w indukcji mechanizmów obronnych rośliny - Anna Gałązka
Abstrakt.
Lipidy fenolowe i rezorcynolowe są specyfi
cznymi produktami szlaku poliketydowego i dzięki swej naturze fenolowej
i ampifi lowej kształtują właściwości komórki i procesów przez nią
realizowanych. Obecnie tego typu badania na świecie skupiają się na
poznaniu i wyjaśnieniu szlaku metabolicznego tych związków w roślinach
zbożowych (np. Secale, Sorghum, Triticale, Triticum, Hordeum)
i bakteriach glebowych, jak również zbadaniu ich roli jako naturalnych
czynników kontroli glebowych patogenów roślin. Zdolność szczepów i ich
mutantów do indukcji odporności systemicznej roślin określa się na
podstawie analizy aktywności amoniakoliazy L-fenyloalaninowej (PAL).
Rola PAL w indukcji mechanizmów obronnych rośliny związana jest z
biosyntezą fi toaleksyn, z przemianami związków fenolowych do
substancji ligninopodobnych, z indukcją syntezy kwasu salicylowego,
substancji związanej z przekazywaniem sygnałów indukujących miejscową i
systemową odporność rośliny. Dlatego też poziom aktywności tego
enzymu jest skorelowany ze stopniem odporności roślin na infekcję oraz
z agresywnością patogena. Amoniakoliaza fenyloalaniny jest enzymem
powszechnie występującym w roślinach. Jego znaczenie wiąże się z rolą,
jaką w roślinach odgrywa powstający podczas reakcji eliminacji kwas (E)-cynamonowy (CA). Jest on prekursorem wielu związków fenylopropanoidowych (1–3), takich jak np. ligniny, flawonoidy, kumaryny
i kwas salicylowy. Kwas salicylowy (SA) odgrywa prawdopodobnie rolę
wtórnego przekaźnika informacji w procesie powstawania odporności
rośliny na wirusy i bakterie.
słowa kluczowe: amoniakoliaza fenyloalaniny, PAL, związki fenolowe, mechanizmy obronne roślin
|