PJA     
      ZESZYT Nr  15/ 2013    Abstrakty
      Volume No. 15/2013     Abstracts

back


14. Przemiany związków fenolowych a rola amoniakoliazy L-fenyloalaninowej (PAL)
w indukcji mechanizmów obronnych rośliny -
Anna Gałązka

Abstrakt.

Lipidy fenolowe i rezorcynolowe są specyfi cznymi produktami szlaku poliketydowego i dzięki swej naturze fenolowej i ampifi lowej kształtują właściwości komórki i procesów przez nią realizowanych. Obecnie tego typu badania na świecie skupiają się na poznaniu i wyjaśnieniu szlaku metabolicznego tych związków w roślinach zbożowych (np. Secale, Sorghum,
Triticale, Triticum, Hordeum) i bakteriach glebowych, jak również zbadaniu ich roli jako naturalnych czynników kontroli glebowych patogenów roślin. Zdolność szczepów i ich mutantów do indukcji odporności systemicznej roślin określa się na podstawie analizy aktywności amoniakoliazy L-fenyloalaninowej (PAL). Rola PAL w indukcji mechanizmów obronnych rośliny związana jest z biosyntezą fi toaleksyn, z przemianami związków fenolowych do substancji ligninopodobnych, z indukcją syntezy kwasu salicylowego, substancji związanej z przekazywaniem sygnałów indukujących miejscową i systemową odporność rośliny.
Dlatego też poziom aktywności tego enzymu jest skorelowany ze stopniem odporności roślin na infekcję oraz z agresywnością patogena. Amoniakoliaza fenyloalaniny jest enzymem powszechnie występującym w roślinach. Jego znaczenie wiąże się z rolą, jaką w roślinach odgrywa powstający podczas reakcji eliminacji kwas (E)-cynamonowy (CA). Jest on prekursorem wielu związków fenylopropanoidowych (1–3), takich jak np. ligniny, flawonoidy,
kumaryny i kwas salicylowy. Kwas salicylowy (SA) odgrywa prawdopodobnie rolę wtórnego przekaźnika informacji w procesie powstawania odporności rośliny na wirusy i bakterie.

słowa kluczowe: amoniakoliaza fenyloalaniny, PAL, związki fenolowe, mechanizmy obronne roślin