4. Wpływ sposobu przygotowania stanowiska pod pszenicę jarą na liczebność mikroorganizmów i aktywność biochemiczną gleby - Małgorzata Pociejowska, Małgorzata Natywa, Leszek Majchrzak, Tomasz Cłapa, 1Marek Selwet
Abstrakt.
Badania przeprowadzono w sezonie wegetacyjnym
2012 r. w Zakładzie Doświadczalno-Dydaktycznym Brody, należącym do
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ich celem było poznanie wpływu
sposobu uprawy gleby po wysiewie międzyplonu ścierniskowego
(gorczyca biała i łubin + groch) pod uprawę pszenicy jarej na
liczebność mikroorganizmów (bakterii i grzybów) i aktywność enzymów:
dehydrogenazy, fosfatazy kwaśnej i proteazy. Próbki glebowe
pobrano pięciokrotnie w trakcie sezonu wegetacyjnego (przed siewem
pszenicy (BBCH 0), faza 2–3 rozkrzewień (BBCH 22-23), strzelanie w
źdźbło (BBCH 30-31), koniec kłoszenia (BBCH 59) oraz po zbiorze). Analizę
statystyczną wyników przeprowadzono testem Tukeya na poziomie
istotności α = 0,05 z wykorzystaniem programu Statistica 8.0.
Stwierdzono istotny wpływ różnych sposobów uprawy roli na liczebność
analizowanych mikroorganizmów i aktywność enzymów glebowych w różnych
terminach i fazach rozwojowych pszenicy jarej. Zastosowanie siewu
bezpośredniego w uprawie roli zwiększyło liczebność drobnoustrojów i
ich aktywność enzymatyczną (dehydrogenaza 0,07–0,90 μmol TPF·g-1s.m.
gleby·(24 h)-1, fosfataza kwaśna 0,36–0,79 μmol PNP·g-1s.m.gleby·h-1 i
proteaza 0,05–0,65 μg tyrozyny·g-1s.m.gleby·h-1) w stosunku do
technologii tradycyjnej. Gleba pochodząca z obiektów z siewem
bezpośrednim charakteryzowała się zwiększoną o 10,1% ogólną ilością bakterii i o 63,1% grzybów w porównaniu do uprawy płużnej.
słowa kluczowe: mikroorganizmy glebowe, enzymy glebowe, systemy uprawy roli, pszenica jara
|