7. Badania nad ograniczeniem populacji w glebie ważnego patogena cebuli – bakterii Burkholderia cepacia - Beata Kowalska, Urszula Smolińska
Abstrakt.
Celem badań było określenie, czy dodatek do gleby zakażonej bakterią Burkholderia cepacia makuchu rzepakowego, zmielonych nasion gorczycy sarepskiej lub antagonistycznego grzyba Trichoderma harzianum wpłynie na ograniczenie liczebności tego patogena. W glebie umieszczonej w kontenerach uprawiano cebulę odmiany Grabowska (Allium cepa L.). W trakcie uprawy analizowano populacje patogenicznej bakterii B. cepacia
i innych mikroorganizmów glebowych oraz oceniano plon i zdrowotność
cebuli. Doświadczenia prowadzono przez trzy sezony wegetacyjne. Stwierdzono, że liczba B. cepacia w glebie zmniejszała się wraz z upływem czasu we wszystkich kombinacjach. Istotny spadek liczebności B. cepacia
zaobserwowano w kombinacjach z makuchem i gorczycą, szczególnie po
upływie 3 i 9 miesięcy od zaaplikowania materiałów roślinnych. W tych
kombinacjach stwierdzono także istotny wzrost ogólnej liczby bakterii,
bakterii przetrwalnikujących i z grupy Pseudomonas, promieniowców oraz
grzybów. Istotne różnice zaobserwowano zwłaszcza po upływie 1 miesiąca
od dodania materiałów roślinnych. Wzrost plonu cebuli zaobserwowano po
dodaniu makuchu rzepakowego zarówno w kombinacji zakażonej B. cepacia,
jak i w kombinacji bez patogena. Dodatek zmielonych nasion gorczycy
sarepskiej do gleby niezakażonej pozytywnie wpływał na plon cebuli,
jednakże dodatek do gleby zakażonej znacznie obniżał plon.
słowa kluczowe: Burkholderia cepacia, Brassicaceae, cebula,ochrona biologiczna
|