ZESZYT Nr 16/ 2014 Abstrakty Volume No. 16/2014 Abstracts |
7. Mikrobiologiczna produkcja kwasu mlekowego z surowców odnawialnych - Patrycja Pietraszek, Katarzyna Dybka, Piotr Walczak, Anna Otlewska, Anna Rygała, Elżbieta Ołtuszak-Walczak Abstrakt. Artykuł stanowi przegląd danych dotyczących produkcji kwasu mlekowego na drodze biotechnologicznej z wykorzystaniem odnawialnych źródeł węgla (głównie biomasy roślinnej). Zaprezentowano szerokie spektrum mikroorganizmów syntetyzujących kwas mlekowy (bakterie fermentacji mlekowej, Bacillus sp., Escherichia coli, grzyby strzępkowe), w tym drobnoustroje uzyskane w wyniku modyfikacji genetycznych. Ponadto opisano substraty skrobiowe, celulozowe i hemicelulozowe oraz odpadowe produkty przemysłowe (melasa, serwatka) stosowane do produkcji kwasu mlekowego. Podjęto próbę charakterystyki czynników wpływających na przebieg i ekonomikę procesu biosyntezy kwasu mlekowego oraz na jakość i ilość otrzymywanego produktu końcowego w konkretnych warunkach hodowli. Autorzy skupili się na metodach ulepszania szczepów produkcyjnych oraz czynnikach wzbogacających podłoża hodowlane w celu zwiększenia wydajności procesu i czystości kwasu mlekowego. Przedstawiono także perspektywy zastosowania kwasu mlekowego, zwłaszcza w odniesieniu do produkcji biodegradowalnego polilaktydu. słowa kluczowe: kwas mlekowy, PLA, bakterie fermentacji mlekowej, surowce odnawialne BIOSYNTHESIS OF LACTIC ACID FROM RENEWABLE
SOURCES Summary This paper
presents an overview on biotechnological method of lactic acid production from
renewable sources (mainly plant biomass). This article presents a wide spectrum
of microorganisms synthesizing lactic acid (lactic acid bacteria, Bacillus
sp., Escherichia coli, filamentous fungi), including microorganisms
obtained by genetic modifications. Furthermore, substrates such as starch,
cellulose, hemicellulose and industrial waste (molasses, whey) used for the
production of lactic acid, have been described. Economics factors related with
the lactic acid biosynthesis process and the quality and quantity of the
product obtained in specific culture conditions, have been presented. Authors
have focused on methods leading to improvement of production process: strains
and supplements added to culture media in order to increase the process
efficiency and purity of lactic acid. Also perspectives of lactic acid
applications, in particular for the production of biodegradable polylactide,
have been shown. key words: lactic acid, PLA, lactic acid bacteria, renewable sources |