PJA     
      ZESZYT Nr  16/ 2014    Abstrakty
      Volume No. 16/2014     Abstracts

back


7. Mikrobiologiczna produkcja kwasu mlekowego z surowców odnawialnych - Patrycja Pietraszek, Katarzyna Dybka, Piotr Walczak, Anna Otlewska, Anna Rygała, Elżbieta Ołtuszak-Walczak

Abstrakt.

Artykuł stanowi przegląd danych dotyczących produkcji kwasu mlekowego na drodze biotechnologicznej z wykorzystaniem odnawialnych źródeł węgla (głównie biomasy roślinnej). Zaprezentowano szerokie spektrum mikroorganizmów syntetyzujących kwas mlekowy (bakterie fermentacji mlekowej, Bacillus sp., Escherichia coli, grzyby strzępkowe), w tym drobnoustroje uzyskane w wyniku modyfikacji genetycznych. Ponadto opisano substraty skrobiowe, celulozowe i hemicelulozowe oraz odpadowe produkty przemysłowe (melasa, serwatka) stosowane do produkcji kwasu mlekowego. Podjęto próbę charakterystyki czynników wpływających na przebieg i ekonomikę procesu biosyntezy kwasu mlekowego oraz na jakość i ilość otrzymywanego produktu końcowego w konkretnych warunkach hodowli. Autorzy skupili się na metodach ulepszania szczepów produkcyjnych oraz czynnikach wzbogacających podłoża hodowlane w celu zwiększenia wydajności procesu i czystości kwasu mlekowego. Przedstawiono także perspektywy zastosowania kwasu mlekowego, zwłaszcza w odniesieniu do produkcji biodegradowalnego polilaktydu.

słowa kluczowe: kwas mlekowy, PLA, bakterie fermentacji mlekowej, surowce odnawialne

BIOSYNTHESIS OF LACTIC ACID FROM RENEWABLE SOURCES

Summary

This paper presents an overview on biotechnological method of lactic acid production from renewable sources (mainly plant biomass). This article presents a wide spectrum of microorganisms synthesizing lactic acid (lactic acid bacteria, Bacillus sp., Escherichia coli, filamentous fungi), including microorganisms obtained by genetic modifications. Furthermore, substrates such as starch, cellulose, hemicellulose and industrial waste (molasses, whey) used for the production of lactic acid, have been described. Economics factors related with the lactic acid biosynthesis process and the quality and quantity of the product obtained in specific culture conditions, have been presented. Authors have focused on methods leading to improvement of production process: strains and supplements added to culture media in order to increase the process efficiency and purity of lactic acid. Also perspectives of lactic acid applications, in particular for the production of biodegradable polylactide, have been shown.

key words: lactic acid, PLA, lactic acid bacteria, renewable sources