ZESZYT Nr 16/ 2014 Abstrakty Volume No. 16/2014 Abstracts |
9. Polowa ocena odporności na choroby grzybowe jarej pszenicy twardej Triticum durum Desf. – Z. Segit, W. Kociuba Abstrakt. W latach 2004–2010 poddano ocenie 251 genotypów jarej pszenicy twardej pochodzących z Egiptu i Afganistanu. Ocenę odporności na choroby grzybowe (wywoływane przez Blumeria graminis, Puccinia recondita, Mycosphaerella graminicola, Phaesosphaeria nodorum, Fusarium spp.) przeprowadzono w skali 9-stopniowej. Stopień porażenia roślin przez rdzę brunatną był dość zróżnicowany, przy czym około 77% badanych form można zaliczyć do grupy odpornych (nota 7–9). Notę 9 uzyskało 149 form. W przypadku porażenia przez mączniaka prawdziwego również dużą grupę (128) można zaliczyć do odpornych, natomiast 101 do średnio odpornych (nota 5–6). Około 67% były to formy odporne na septoriozę liści, natomiast pozostałe wykazywały dużą wrażliwość na tę chorobę. Większość badanych obiektów była porażana przez septoriozę plew, natomiast w mniejszym nasileniu występowały objawy porażenia przez Fusarium spp. Obliczone współczynniki zmienności porażenia ocenianych genotypów w poszczególnych latach badań dotyczące wymienionych patogenów były bardzo zróżnicowane i wahały się od 7,4% do 62,0%. W oparciu o wyniki wieloletniej oceny wybrano 20 genotypów charakteryzujących się wysoką odpornością na analizowane czynniki chorobotwórcze. słowa kluczowe: pszenica twarda, choroby grzybowe The field estimation
of resistance to fungal diseases of spring durum wheat Summary A set of 251
genotypes of spring durum wheat originating from The degree of plants infested by brown
rust was quite diverse, with approximately 77% of the entries being included in
the resistant group (score of 7–9). One hundred and forty-nine forms received
the score of 9. Also in the case of infestation by powdery mildew a large group
(128) may be classified as resistant, while 101 as moderately resistant (score
of 5–6) Taking into consideration the infestation
by Septoria nodorum, it was found that approximately 67% of these were
resistant forms, while the remaining showed a high sensitivity to this pathogen.
Most of the analyzed entries had spikes infected by chaff septoriosis, while
the symptoms of spike infestation by Fusarium spp. were less
severe. Based on the results of the long-term
evaluation, 20 genotypes characterized by a high resistance to analyzed
pathogenic factors were selected. key words: durum wheat, fungal diseases |