ZESZYT Nr 17/ 2014 Abstrakty Volume No. 17/2014 Abstracts |
4. Czy rolnictwo konwencjonalne (intensywne) szkodzi mikroorganizmom glebowym? – S. Martyniuk Abstrakt. W
pracy przytoczono wyniki niektórych badań, które przeczą opiniom, że
rolnictwo konwencjonalne (intensywne) przyczynia się do wyjaławiania i
degradacji gleby oraz niekorzystnych zmian w liczebności i składzie
mikroorganizmów glebowych. Na przykład analizy zasiedlenia wybranych
gleb Polski przez bakterie Azotobacter wykonane na początku i pod
koniec XX wieku wykazały, że intensyfikacja produkcji rolniczej, jaka
dokonała się w ubiegłym wieku, nie wpłynęła ujemnie nie tylko na
występowanie, ale także na liczebność omawianej grupy bakterii w
glebach naszego kraju. Badania
mikrobiologicznych, biochemicznych i niektórych chemicznych właściwości
próbek gleb pobranych z wieloletnich doświadczeń polowych wykazały, że
tylko nieprawidłowo wykonywane zabiegi, np. długotrwałe nawożenie
mineralne, zwłaszcza azotowe, bez wapnowania, mogą powodować
niekorzystne zmiany w glebach, takie jak zmniejszenie liczebności
niektórych grup mikroorganizmów, głównie na skutek zakwaszenia
środowiska glebowego. Racjonalne nawożenie gleb NPK, nawet wysokimi
dawkami, w połączeniu z okresowym wapnowaniem nie jest czynnikiem
degradującym – wprost przeciwnie – jest czynnikiem użyźniającym glebę.
Stosowanie nawozów organicznych i urozmaicony płodozmian są czynnikami,
które szczególnie korzystnie oddziałują na wszystkie właściwości gleby
i jej żyzność. słowa kluczowe: Azotobacter, mikroorganizmy glebowe, oddziaływanie, rolnictwo intensywne IS CONVENTIONAL (INTENSIVE) AGRICULTURE Summary
Results of some studies are quoted in this article to disprove the
opinion that conventional (intensive) agriculture impoverishes and
degrades soils, also with respect to their microbial properties. For
instance, microbial analyses performed at the beginning and at the end
of the XX century with respect to colonization of selected soils in our
country by bacteria belonging to the genus Azotobacter have shown that
intensification of agricultural production which took place in the XX
century did not affect adversely numbers and occurrence of these
bacteria in Polish soils. Studies on microbial, biochemical and some chemical properties of soil samples collected from long-term field experiments have shown that only improperly performed agricultural practices, e.g. prolonged soil treatment with mineral fertilizes, particularly N, without liming may cause negative changes in soil properties, such as a decrease in numbers of some groups of microorganisms, mainly due to soil acidification. Rational soil fertilization, even with high doses of NPK, combined with periodic soil liming, is not a soil degrading factor – on the contrary – it is a soil improving factor. Agricultural practices such as use of organic fertilizers and diversified crop rotations beneficially affect all soil properties and fertility. key words: Azotobacter, soil microorganisms, influence, intensive agriculture |