ZESZYT Nr 17/ 2014 Abstrakty Volume No. 17/2014 Abstracts |
5. Wykorzystanie postępu biologicznego w uprawie owsa w Polsce – R. Prażak, A. Romanowicz Abstrakt. Celem
pracy było określenie postępu biologicznego oraz ocena wykorzystania
nowych odmian i kwalifikowanego materiału siewnego w produkcji owsa w
Polsce. W 2012 roku powierzchnia uprawy tego gatunku w Polsce wyniosła
514 tys. ha, tj. około 6,7% w strukturze zasiewów zbóż. Polska zajmuje
3. miejsce w świecie w produkcji owsa (10% produkcji światowej).
Plonowanie owsa w okresie od 2000 do 2012 r. wzrosło z 18,9 do 28,6
dt•ha-1. W Krajowym Rejestrze dominują polskie odmiany owsa. Pomimo dużej liczby zarejestrowanych odmian owsa w Polsce, stopień wykorzystania kwalifikowanego materiału siewnego w produkcji rolniczej, jak i wykorzystanie potencjału plonotwórczego nowych odmian owsa są ciągle niewystarczające. słowa kluczowe: postęp biologiczny, owies, odmiana, kwalifikowany materiał siewny THE USE OF BIOLOGICAL IMPROVEMENT Summary
The purpose of this study was to estimate progress in oat improvement
in Poland. It is believed that the use of such tools of crop
improvement as new varieties or certified seed are the cheapest of
yield-promoting factors. In 2012 the surface seeded to oat in Poland
was 514000 ha that accounts for 6.7% of the total area cropped to five
basic cereals. This country is the world’s third largest oat producer
(10% of the word production). The oat yields have increased from 18.9
to 28.6 dt ha-1 over the recent years (2000–2012). Home oat dominates
the Polish National list of Agricultural Plant Varieties. Oat is a main
component of cereal mixtures. This is particularly important in the
current economic situation of Polish agriculture, where the industrial
means of agricultural production are relatively expensive. However, it
has been known for years that the use of certified seeds of cereals in
Poland does not exceed 10% of the total amount. It should be stressed
that despite a poor market demand for certified seeds the number of new
varieties is growing constantly. key words: biological progress, oat, cultivar, certified seeds |