PJA     
      ZESZYT Nr  18/ 2014    Abstrakty
      Volume No. 18/2014     Abstracts

back


2. Ocena organizacji gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka
w aspekcie dostosowania do zasad dobrej praktyki rolniczej
 – Jolanta Bojarszczuk, Jerzy Księżak, Mariola Staniak


Abstrakt.

W opracowaniu przedstawiono ocenę gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka pod względem dostosowania do wymogów dobrej praktyki rolniczej. Badania koncentrowały się na terenie województwa lubelskiego i podlaskiego w gospodarstwach prowadzących działalność w pobliżu zakładów mleczarskich, co stwarza gwarancję zbytu surowca i wpływa na doskonalenie produkcji. 

Z kompleksowej oceny gospodarstw, uwzględniającej analityczne ilościowe i jakościowe wskaźniki, wynika, że gospodarstwa w obu porównywanych rejonach cechowały się średnią zgodnością praktyk rolniczych z zasadami gospodarowania zrównoważonego. Większość gospodarstw wykazywała dodatnie salda bilansu azotu, przekraczające dopuszczalną ilość 30 kg N/ha użytków rolnych. Korzystniejszy bilans składników nawozowych oraz indeks pokrycia gleby przez rośliny osiągały gospodarstwa na glebach słabszych. Bilans glebowej substancji organicznej kształtował się na ogół korzystnie. Lepszym wskaźnikiem wykazały się gospodarstwa prowadzące działalność na lepszych glebach (rejon I).


słowa kluczowe: gospodarstwa mleczne, dobra praktyka rolnicza, zgodność

COMPLIANCE WITH GOOD FARMING PRACTICE

Summary

The paper  present estimation of dairy farms for conformance with good farming practice. Research was concentrated in the area of lubelskie and podlaskie provinces, on farms near dairy companies, which guarantees market for milk and promotes perfecting of production. Comprehensive evaluation of farms, taking into account both quantitative and qualitative analytical indexes showed that farms of both regions were characterized by average compliance of agricultural practices with the principles of sustainable management. Most of the dairy farms showed a positive nitrogen balance in excess of the allowable amount of 30 kg N per ha of agricultural land. Favorable balance of nutrients and an index of soil cover by plants was reached by farms with poorer soils. The soil organic matter balance was generally acceptable. On the farms under scrutiny, manure was stored under environment-considerate conditions.

key words: dairy farms, good farming practice, compliance