ZESZYT Nr 18/ 2014 Abstrakty Volume No. 18/2014 Abstracts |
2. Ocena organizacji gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka w aspekcie dostosowania do zasad dobrej praktyki rolniczej – Jolanta Bojarszczuk, Jerzy Księżak, Mariola Staniak Abstrakt. W opracowaniu przedstawiono ocenę gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka pod względem dostosowania do wymogów dobrej praktyki rolniczej. Badania koncentrowały się na terenie województwa lubelskiego i podlaskiego w gospodarstwach prowadzących działalność w pobliżu zakładów mleczarskich, co stwarza gwarancję zbytu surowca i wpływa na doskonalenie produkcji. Z kompleksowej oceny gospodarstw,
uwzględniającej analityczne ilościowe i jakościowe wskaźniki, wynika, że
gospodarstwa w obu porównywanych rejonach cechowały się średnią zgodnością
praktyk rolniczych z zasadami gospodarowania zrównoważonego. Większość gospodarstw wykazywała
dodatnie salda bilansu azotu, przekraczające dopuszczalną ilość 30 kg N/ha
użytków rolnych. Korzystniejszy bilans składników nawozowych oraz indeks
pokrycia gleby przez rośliny osiągały gospodarstwa na glebach słabszych. Bilans
glebowej substancji organicznej kształtował się na ogół korzystnie. Lepszym
wskaźnikiem wykazały się gospodarstwa prowadzące działalność na lepszych
glebach (rejon I). słowa kluczowe: gospodarstwa mleczne, dobra praktyka rolnicza, zgodność Summary The paper
present estimation of dairy farms for conformance with good farming
practice. Research was concentrated in the area of lubelskie and podlaskie
provinces, on farms near dairy companies, which guarantees market for milk and
promotes perfecting of production. Comprehensive evaluation of farms, taking
into account both quantitative and qualitative analytical indexes showed that
farms of both regions were characterized by average compliance of agricultural
practices with the principles of sustainable management. Most of the dairy
farms showed a positive nitrogen balance in excess of the allowable amount of
30 kg N per ha of agricultural land. Favorable balance of nutrients and an
index of soil cover by plants was reached by farms with poorer soils. The soil
organic matter balance was generally acceptable. On the farms under scrutiny,
manure was stored under environment-considerate conditions. |