PJA     
      ZESZYT Nr  18/ 2014    Abstrakty
      Volume No. 18/2014     Abstracts

back


5. Porównanie zawartości związków fenolowych w wybranych populacjach
kuklika pospolitego (Geum urbanum L.) pochodzących ze stanowisk naturalnych i z uprawy
 – Agnieszka Kuczerenko, Katarzyna Bączek, Jarosław L. Przybył, Zenon Węglarz


Abstrakt.

Celem pracy było określenie zróżnicowania kuklika pospolitego (Geum urbanum L.) pod względem zawartości związków fenolowych (garbników, kwasów fenolowych i eugenolu). Materiałem badawczym były organy podziemne (kłącza z korzeniami) 10 populacji kuklika rosnących na stanowiskach naturalnych i tych samych populacji wprowadzonych do uprawy. Uzyskane surowce analizowano pod względem zawartości związków fenolowych metodą HPLC i eugenolu metodą SPME-GC. 

W surowcu zidentyfikowano 5 związków z grupy garbników (katechinę, epikatechinę, epigalokatechinę, galusan epikatechiny, galusan epigalokatechiny) oraz kwas elagowy i kwas galusowy, a w olejku eterycznym – eugenol jako dominujący jego składnik. Badane populacje różniły się istotnie pod względem zawartości wszystkich ww. związków, których było nieznacznie więcej w surowcach pochodzących ze stanowisk naturalnych w porównaniu z surowcami pochodzącymi z uprawy.

słowa kluczowe:  kuklik pospolity, organy podziemne, garbniki, kwasy polifenolowe, eugenol

Intraspecific variability of wild growing
and cultivated common avens (Geum urbanum L.)
in respect of accumulation of phenolic compounds

 

Summary

Ten populations of common avens (Geum urbanum L.) were compared for the content of phenolic compounds (tannins, phenolic acids and eugenol) in the underground organs of plants growing either at their natural sites or farm-cultivated. Five tannin compounds, namely: catechin, epicatechin, epigallocatechin, epicatechin gallate, epigallocatechin  gallate, 2 phenolic acids, i.e.: ellagic and gallic acids were identified by using HPLC and eugenol – by SPME-GC. The investigated populations differed for the content of all detected phenolic compounds. The raw materials originating from natural sites were characterized by slightly higher content of all identified substances in comparison to those from cultivation.

key words: common avens, underground organs, tannins, polyphenolic acids, eugenol