ZESZYT Nr 19/ 2014 Abstrakty Volume No. 19/2014 Abstracts |
5. Źródła i poziom zawartości ołowiu w żywności – Sylwia. Staniak Abstrakt. O jakości zdrowotnej żywności
decyduje między innymi zawartość niezbędnych mikroelementów oraz
zawartość pierwiastków niepożądanych, takich jak kadm, ołów lub arsen. W publikacji dokonano przeglądu źródeł zanieczyszczenia żywności ołowiem oraz zintegrowano dane literaturowe dotyczące zawartości ołowiu w poszczególnych grupach żywności, zarówno nieprzetworzonej (owoce, warzywa, mięso), jak i w produktach przetworzonych. Przedstawione dane wskazują na stosunkowo bezpieczne zawartości ołowiu w zdecydowanej większości próbek żywności. Odrębnym zagadnieniem jest jakość warzyw pochodzących z upraw w rejonach oddziaływania przemysłu hutniczego. W części próbek warzyw notuje się przekroczenia dopuszczalnych obecnie zawartości ołowiu dla spożycia przez ludzi. słowa kluczowe: ołów, źródła, żywność, biodostępność SOURCES AND LEVELS OF LEAD IN FOOD – Sylwia. Staniak Summary Food
quality is driven by balanced content of micronutrients and low
contents of undesired elements such as cadmium, lead or arsenic. In the
paper we reviewed sources of lead (Pb) in food products and integrated
literature data on Pb content in both unprocessed (fruits, vegetables,
meat) and processed food products. The provided review revealed
relatively safe Pb contents in almost all food samples. Separate issue
is the quality of vegetable produced in areas under pressure of
smelting industry. A part of vegetable samples exceeds the current Pb
thresholds in food. key words: bioavailability, food, lead, source |