PJA     
      ZESZYT Nr  19/ 2014    Abstrakty
      Volume No. 19/2014     Abstracts

back


5. Źródła i poziom zawartości ołowiu w żywności – Sylwia. Staniak

Abstrakt.
O jakości zdrowotnej żywności decyduje między innymi zawartość niezbędnych mikroelementów oraz zawartość pierwiastków niepożądanych, takich jak kadm, ołów lub arsen.
W publikacji dokonano przeglądu źródeł zanieczyszczenia żywności ołowiem oraz zintegrowano dane literaturowe dotyczące zawartości ołowiu w poszczególnych grupach żywności, zarówno nieprzetworzonej (owoce, warzywa, mięso), jak i w produktach przetworzonych. Przedstawione dane wskazują na stosunkowo bezpieczne zawartości ołowiu w zdecydowanej większości próbek żywności. Odrębnym zagadnieniem jest jakość warzyw pochodzących z upraw w rejonach oddziaływania przemysłu hutniczego.
W części próbek warzyw notuje się przekroczenia dopuszczalnych obecnie zawartości ołowiu dla spożycia przez ludzi.

słowa kluczowe: ołów, źródła, żywność, biodostępność

SOURCES AND LEVELS OF LEAD IN FOOD  – Sylwia. Staniak 
Summary

Food quality is driven by balanced content of micronutrients and low contents of undesired elements such as cadmium, lead or arsenic. In the paper we reviewed sources of lead (Pb) in food products and integrated literature data on Pb content in both unprocessed (fruits, vegetables, meat) and processed food products. The provided review revealed relatively safe Pb contents in almost all food samples. Separate issue is the quality of vegetable produced in areas under pressure of smelting industry. A part of vegetable samples exceeds the current Pb thresholds in food.

key words: bioavailability, food, lead, source