ZESZYT Nr 21/ 2015 Abstrakty Volume No. 21/2015 Abstracts |
2. Wpływ
preparatów mikrobiologicznych, sposobów ich stosowania oraz dawek
nawożenia azotem na zawartość przyswajalnego fosforu w glebie i inne
wybrane wskaźniki chemiczne żyzności gleby – Anna Kocoń, Tamara Jadczyszyn Abstrakt. Badania
nad oceną efektywności działania preparatów z mikroorganizmami
pożytecznymi na wybrane właściwości chemiczne gleby prowadzono w RZD w
Grabowie, woj. mazowieckie, w latach 2012-2014. Statyczne doświadczenie
polowe realizowano w warunkach eksperymentów ze zbożami, metodą
równoważnych podbloków: split-block-split-plot. W doświadczeniu
uwzględniono 3 czynniki badawcze: I – rodzaj preparatu z
mikroorganizmami pożytecznymi: EM, EmFarma Plus, UGmax oraz obiekt
kontrolny – bez stosowania preparatów mikrobiologicznych; II – sposób
stosowania tych preparatów: na ściernisko, na ściernisko z dodatkiem
słomy oraz na ściernisko z dodatkiem słomy i azotu, III – dawka
nawożenia N: 0, 70, 140 kg N.ha-1. W trakcie 3-letnich badań corocznie po sprzęcie roślin w warstwie ornej gleby oznaczano: pH, zawartość przyswajalnych form P2O5, K2O i Mg. Preparaty mikrobiologiczne EM, EmFarma Plus oraz UGmax istotnie zwiększały w każdym z 3 lat badań zasobność gleby w przyswajalny fosfor, a w latach 2012 i 2013 – w przyswajalny potas. Sposób stosowania preparatów oraz nawożenie azotem wykazywały w poszczególnych latach badań niejednoznaczny wpływ na zawartość przyswajanego fosforu i potasu w glebie. Nie stwierdzono istotnego wpływu preparatów mikrobiologicznych na pH gleby oraz zawartość przyswajalnego Mg w glebie. słowa kluczowe: preparaty mikrobiologiczne, zawartość przyswajalnego fosforu w glebie, żyzność gleby THE
EFFECT OF MICROBIOLOGICAL PREPARATIONS, METHOD OF THEIR APPLICATION AND
DOSES OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE CONTENT OF AVAILABLE
PHOSPHORUS IN THE SOIL, AND OTHER SELECTED CHEMICAL INDICATORS OF SOIL
FERTILITY Summary A
studies were carried out in Agricultural Experimental Station Grabów
(the Mazowieckie voivodeship, Poland) to evaluate the effectiveness of
the activity of preparations with microorganisms which positively
affected selected properties of soil fertility. The studies were
carried out in the form of field experiments with cereals, in the years
of 2012–2014. The experiment was conducted using the
split-block-split-plot design. The study included three factors. The
first factor were three products which contained valuable: EM, EmFarma
Plus, UGmax – soil fertilizer, and a control treatment – without the
use of microbiological preparations. The second factor were three
methods of the application of microbial preparations: on the stubble,
on the stubble with the addition of straw and preparations with
nitrogen applied on the stubble and straw, while the third factor were
doses of N fertilization: 0, 70, 140 kg N ha-1. Annually, during the
3-year study soil pH, content of P2O5, K2O and Mg were measured after
the harvest. The obtained results indicated that microbial
preparations, such as EM, EmFarma Plus, and UGmax caused the
improvement of some parameters of soil fertility as well as
significantly increased in each of the three years the contents of soil
available phosphorus, and in the years 2012 and 2013 also available
potassium content in the soil. Under the conditions of the experiment,
neither the method of the application of the preparations, nor nitrogen
fertilization had a clear impact on the determination of the contents
of available phosphorus, and potassium in the soil. Microbiological
preparations did not have a significant influence on the soil pH, and
the content of available magnesium in the soil. key words: microbiological preparations, content of available phosphorus in soil, soil fertility |