PJA     
      ZESZYT Nr  23/ 2015    Abstrakty
      Volume No. 23/2015     Abstracts

back


10. Analiza zmienności porażenia odmian żyta ozimego przez grzyb Puccinia recondita na Dolnym Śląsku - Ryszard Weber, Henryk Bujak, Kamila Nowosad, Edward Gacek, Ludwik Kotowicz

Abstrakt.
W latach 2011, 2013 i 2014 analizowano zmienność porażenia odmian żyta ozimego grzybem Puccinia recondita. Opracowano wyniki z doświadczeń Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO) w czterech miejscowościach: Krościna, Tarnów, Kondratowice i Naroczyce. Stopień porażenia odmian oceniano w skali dziewięciopunktowej na trzech górnych liściach roślin (9 – rośliny zdrowe; 1 – liście w 100% porażone). Badano następujące odmiany: Brasetto, Palazzo, Dańkowskie Diament, Gonello i Dańkowskie Amber. Stwierdzono istotne zróżnicowanie nasilenia rdzy brunatnej w poszczególnych latach i miejscowościach. W miejscowości Naroczyce niezależnie od roku badań odmiany żyta charakteryzowały się zwiększonym nasileniem rdzy brunatnej w porównaniu do pozostałych miejscowości. Analiza wariancji wykazała istotną interakcję odmian z latami badań i brak interakcji odmian z miejscowościami. Odmiana Dańkowskie Amber odznaczała się zwiększoną odpornością na populację grzyba Puccinia recondita w porównaniu do pozostałych odmian.


słowa kluczowe: żyto ozime, odmiany, rdza brunatna, analiza zmienności

Analysis of the variability of infection of winter rye cultivars by the fungus Puccinia recondita in Lower Silesia

Summary

Variation in infestation rate of winter rye cultivars by the fungus Puccinia recondita was analysed in the years 2011, 2012 and 2013. Post-Registration Variety Testing data were used for the analysis. The plants were scored for infestation rate on a 9-point scale (9 – healthy plants; 1 – 100% of leaf surface affected by disease). The following cultivars – Brasetto, Palazzo, Dańkowskie Diament, Gonello and Dańkowskie Amber were included in the analysis. The infestation rate varied significantly from year to year and from site to site. Over the 3 years, at Naroczyce, the winter rye cultivars showed consistently a higher infestation by brown rust compared to that at the remaining sites. The analysis of variance showed a significant interaction of cultivars by study years and no interaction of cultivars by locations. Cv. Dańkowskie Złote stood out among the other cultivars for its increased ability to resist the population of Puccinia recondita.

key words: brown rust, varieties, winter rye, variability analysis