PJA     
      ZESZYT Nr  23/ 2015    Abstrakty
      Volume No. 23/2015     Abstracts

back


11. Porównanie mikrobiologicznej i chemicznej charakterystyki gleb po ponad 100 latach uprawy roślin zbożowych - Ryszard Weber, Henryk Bujak, Kamila Nowosad, Edward Gacek, Ludwik Kotowicz

Abstrakt.
W latach 2011, 2013 i 2014 analizowano zmienność porażenia odmian żyta ozimego grzybem Puccinia recondita. Opracowano wyniki z doświadczeń Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO) w czterech miejscowościach: Krościna, Tarnów, Kondratowice i Naroczyce. Stopień porażenia odmian oceniano w skali dziewięciopunktowej na trzech górnych liściach roślin (9 – rośliny zdrowe; 1 – liście w 100% porażone). Badano następujące odmiany: Brasetto, Palazzo, Dańkowskie Diament, Gonello i Dańkowskie Amber. Stwierdzono istotne zróżnicowanie nasilenia rdzy brunatnej w poszczególnych latach i miejscowościach. W miejscowości Naroczyce niezależnie od roku badań odmiany żyta charakteryzowały się zwiększonym nasileniem rdzy brunatnej w porównaniu do pozostałych miejscowości. Analiza wariancji wykazała istotną interakcję odmian z latami badań i brak interakcji odmian z miejscowościami. Odmiana Dańkowskie Amber odznaczała się zwiększoną odpornością na populację grzyba Puccinia recondita w porównaniu do pozostałych odmian.


słowa kluczowe: Grzegorz Siebielec, Sylwia Siebielec, Grażyna Podolska

COMPARISON OF MICROBIAL AND CHEMICAL CHARACTERISTICS OF SOIL TYPES AFTER OVER 100 YEARS OF CEREAL PRODUCTION

Summary

Natural biological and chemical characteristics of soil is modified by land use (arable, grassland, bare land, urban use, protected areas) and in the case of agricultural use by intensity of production, tillage, crop rotation. The aims of this study were (1) comparing number and diversity of microorganism and soil enzyme activities in various soil types under long term cereal production; (2) evaluating variability of chemical status of the soil types and its effect on microbial characteristics of soil. Soil samples were collected in summer of 2015 from plots of the long-term experiment located at IUNG-PIB Pulawy. The plots were established over 100 years earlier representing different soil types, classes and soil suitability complexes with reconstructed natural soil profiles. Despite long term production of cereals on all plots, soils retained their natural microbial specificity. Cluster analysis revealed similar microbial profile of all cambisols.

key words: enzymatic activity, number of microorganisms, soil type, soil pH