ZESZYT Nr 23/ 2015 Abstrakty Volume No. 23/2015 Abstracts |
7. Reakcja wybranych odmian jęczmienia jarego na gęstość siewu - Kazimierz Noworolnik Abstrakt. Celem
badań było określenie reakcji nowych odmian jęczmienia jarego w
zakresie wielkości plonu ziarna i komponentów plonu oraz cech jakości
(zawartość białka w ziarnie, celność ziarna) na wzrastającą gęstość
siewu. Przeprowadzono doświadczenia mikropoletkowe z jęczmieniem jarym
na polu doświadczalnym IUNG-PIB w Puławach, w których badano wpływ
gęstości siewu: 250, 350 i 450 szt. ziaren•m-2 na plonowanie i jakość
ziarna wybranych odmian. W latach 2009–2010 badano odmiany: Conchita,
Kormoran, Serwal, Skald i Victoriana, a w latach 2010–2011 odmiany: KWS
Aliciana, Bordo, Henrike, Signora i Suweren. Doświadczenia zakładano na
glebie kompleksu pszennego dobrego (piasek gliniasty mocny zalegający
na glinie lekkiej). Uzyskano wzrost plonu ziarna w miarę zwiększania
gęstości siewu do 450 szt. ziaren•m-2, z tym że zwyżka plonu odmian:
Conchita, Kormoran i KWS Aliciana przy tej gęstości w stosunku do
gęstości 350 szt. ziaren•m-2 miała charakter tendencji, a zwyżka plonu
innych odmian była istotna. Największe zwyżki plonu przy dużej gęstości
siewu w stosunku do małej gęstości wykazały odmiany Victoriana i
Signora. Wzrost plonu ziarna przy dużej gęstości siewu był efektem
zwiększenia liczby kłosów na jednostce powierzchni wszystkich odmian (w
największym stopniu u odmiany Signora). Zróżnicowanie masy 1000 ziaren
badanych odmian pod wpływem gęstości siewu było niewielkie. Obserwowano
zmniejszenie masy 1000 ziaren przy dużej gęstości siewu (istotne u
odmian: Conchita, Kormoran, Serwal, KWS Aliciana, Henrike i Signora).
Wzrost zawartości białka w ziarnie przy dużej gęstości siewu wystąpił u
odmian: Conchita, Serwal, Victoriana, KWS Aliciana, Henrike i Signora.
Dodatni istotny wpływ dużej gęstości siewu na celność ziarna
stwierdzono u odmian: Kormoran, Skald, Victoriana, KWS Aliciana, Bordo,
Henrike i Suweren. słowa kluczowe: jęczmień jary, gęstość siewu, odmiany, plon ziarna, zawartość białka, komponenty plonu
RESPONSE OF NEW CULTIVARS OF SPRING BARLEY TO SOWING RATE Summary A microplot experiment with spring barley was carried out in the years 2009–2011. The response of cultivars Conchita, Kormoran, Serwal, Skald, Victoriana, KWS Aliciana, Bordo, Henrike, Signora and Suweren to sowing rates of 250, 350 and 450 seed per m2 was investigated. All the cultivars responsed with increase of grain yield to the increase of sowing rate up to 450 seed per m2. The highest effects were recorded for the cultivars Victoriana i Signora. The grain yield increase was caused by an increase of the ear number per unit area. High sowing rate had a negative effect on 1000 grain weight. The cultivars Conchita, Serwal, Victoriana, KWS Aliciana, Henrike and Signora showed significant increase of protein content in grain with increasing sowing rate. Positive effect of high sowing rate on grain fraction > 2.5 mm was found in cultivars Conchita, Serwal, Victoriana, KWS Aliciana, Henrike and Signora.. key words: spring barley, sowing rate, cultivars, grain yield, yield components, protein content |