PJA     
      ZESZYT Nr  23/ 2015    Abstrakty
      Volume No. 23/2015     Abstracts

back


8. Porównanie plonowania odmian jęczmienia jarego w różnych warunkach glebowych - Kazimierz Noworolnik

Abstrakt.
W literaturze brakuje informacji o zróżnicowaniu reakcji odmian jęczmienia jarego na jakość gleby. Badania nad jęczmieniem jarym prowadzono na bazie serii doświadczeń odmianowych Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego w ramach COBORU, we wszystkich rejonach Polski, w latach 2005–2011. Uwzględniono 13 następujących odmian jęczmienia jarego: Stratus, Blask, Conchita, Frontier, Tocada, Mercada, Marthe, Signora, Skarb, Victoriana, Kormoran, Atico i Rufus. Doświadczenia były zakładane na czterech kompleksach glebowo-rolniczych: pszennym bardzo dobrym, pszennym dobrym, żytnim bardzo dobrym i żytnim dobrym; na klasach gleby: 2, 3a, 3b, 4a i 4b; w warunkach odczynu obojętnego i lekko kwaśnego (pH gleby od 5,2 do 7,3). Liczba doświadczeń jednorocznych na danych kompleksach wynosiła: na pszennym bardzo dobrym – 70, pszennym dobrym – 104, żytnim bardzo dobrym – 96 i żytnim dobrym – 77. Najwyższe plony ziarna (średnio z odmian) uzyskano na glebach kompleksu pszennego bardzo dobrego, a o 6% niższe na glebach kompleksu pszennego dobrego. W porównaniu z kompleksem pszennym bardzo dobrym, niższe plony (o 16%) otrzymano na glebach kompleksu żytniego bardzo dobrego, a jeszcze niższe (o 24%) na glebach kompleksu żytniego dobrego. Badane odmiany wykazywały niejednakowe zniżki plonu ziarna przy ich uprawie w gorszych warunkach glebowych. Większe zmniejszenie plonów na glebach kompleksów żytnich w stosunku do kompleksu pszennego bardzo dobrego stwierdzono u odmian: Skarb i Frontier, a następnie Stratus, Tocada, Mercada i Rufus. Mniejszymi zniżkami plonu ziarna przy uprawie w gorszych warunkach glebowych charakteryzowały się odmiany: Signora, Marthe, Victoriana i Kormoran.

słowa kluczowe: warunki glebowe, jęczmień jary, odmiany, plon ziarna, stopień wylegania

YIELDING COMPARISON OF SPRING BARLEY CULTIVARS IN VARIOUS SOIL CONDITIONS

Summary

Field experiment series with spring barley cultivars were carried out across Poland in years 2005–2011. They involved 13 cultivars: Stratus, Blask, Conchita, Frontier, Tocada, Mercada, Marthe, Signora, Skarb, Victoriana, Kormoran, Atico i Rufus. Dependence between grain yield and soil complex, soil valuation class and soil pH were investigated. The highest grain yields of spring barley (averaged across cultivars) were obtained on the very good wheat complex, on soil class 2, at soil pH above 6,0.
    Signora, Marthe, Victoriana and Kormoran cultivars showed a lower yield decrease under inferior soil conditions. Skarb, Frontier, Stratus, Tocada, Mercada and Rufus cultivars showed a higher yield decrease under inferior soil conditions.

key words: soil conditions, spring barley, cultivars, grain yield, lodging degree