ZESZYT Nr 23/ 2015 Abstrakty Volume No. 23/2015 Abstracts |
8. Porównanie plonowania odmian jęczmienia jarego w różnych warunkach glebowych - Kazimierz Noworolnik Abstrakt. W
literaturze brakuje informacji o zróżnicowaniu reakcji odmian
jęczmienia jarego na jakość gleby. Badania nad jęczmieniem jarym
prowadzono na bazie serii doświadczeń odmianowych Porejestrowego
Doświadczalnictwa Odmianowego w ramach COBORU, we wszystkich rejonach
Polski, w latach 2005–2011. Uwzględniono 13 następujących odmian
jęczmienia jarego: Stratus, Blask, Conchita, Frontier, Tocada, Mercada,
Marthe, Signora, Skarb, Victoriana, Kormoran, Atico i Rufus.
Doświadczenia były zakładane na czterech kompleksach
glebowo-rolniczych: pszennym bardzo dobrym, pszennym dobrym, żytnim
bardzo dobrym i żytnim dobrym; na klasach gleby: 2, 3a, 3b, 4a i 4b; w
warunkach odczynu obojętnego i lekko kwaśnego (pH gleby od 5,2 do 7,3).
Liczba doświadczeń jednorocznych na danych kompleksach wynosiła: na
pszennym bardzo dobrym – 70, pszennym dobrym – 104, żytnim bardzo
dobrym – 96 i żytnim dobrym – 77. Najwyższe plony ziarna (średnio z
odmian) uzyskano na glebach kompleksu pszennego bardzo dobrego, a o 6%
niższe na glebach kompleksu pszennego dobrego. W porównaniu z
kompleksem pszennym bardzo dobrym, niższe plony (o 16%) otrzymano na
glebach kompleksu żytniego bardzo dobrego, a jeszcze niższe (o 24%) na
glebach kompleksu żytniego dobrego. Badane odmiany wykazywały
niejednakowe zniżki plonu ziarna przy ich uprawie w gorszych warunkach
glebowych. Większe zmniejszenie plonów na glebach kompleksów żytnich w
stosunku do kompleksu pszennego bardzo dobrego stwierdzono u odmian:
Skarb i Frontier, a następnie Stratus, Tocada, Mercada i Rufus.
Mniejszymi zniżkami plonu ziarna przy uprawie w gorszych warunkach
glebowych charakteryzowały się odmiany: Signora, Marthe, Victoriana i
Kormoran. słowa kluczowe: warunki glebowe, jęczmień jary, odmiany, plon ziarna, stopień wylegania
YIELDING COMPARISON OF SPRING BARLEY CULTIVARS IN VARIOUS SOIL CONDITIONS Summary Field
experiment series with spring barley cultivars were carried out across
Poland in years 2005–2011. They involved 13 cultivars: Stratus, Blask,
Conchita, Frontier, Tocada, Mercada, Marthe, Signora, Skarb,
Victoriana, Kormoran, Atico i Rufus. Dependence between grain yield and
soil complex, soil valuation class and soil pH were investigated. The
highest grain yields of spring barley (averaged across cultivars) were
obtained on the very good wheat complex, on soil class 2, at soil pH
above 6,0. key words: soil conditions, spring barley, cultivars, grain yield, lodging degree |