ZESZYT Nr 25/ 2016 Abstrakty Volume No. 25/2016 Abstracts |
6. Jęczmień w żywieniu człowieka - Anna
Wirkijowska, Zbigniew Rzedzicki, Aldona Sobota, Emilia Sykut-Domańska,
Piotr Zarzycki, Katarzyna Bartoszek, Ewelina Kuzawińska Abstrakt. W
związku z pandemią dietozależnych chorób cywilizacyjnych oraz wzrostem
świadomości społeczeństwa na temat zasad prawidłowego żywienia
obserwuje się wzrost zainteresowania konsumentów żywnością
funkcjonalną, w tym wysokobłonnikową. Jęczmień, będący źródłem wielu
składników odżywczych i związków biologicznie aktywnych, jest
wykorzystywany do produkcji żywności o cechach funkcjonalnych. Liczne
prace badawcze na całym świecie potwierdzają jego znaczenie w
technologii żywności i w żywieniu człowieka oraz w profilaktyce i
leczeniu takich dietozależnych chorób cywilizacyjnych, jak otyłość,
NIDDM (Non-Insulin Dependent Diabetes Mellitus – cukrzyca typu II
niezależna od insuliny), hipercholesterolemia czy nowotwory jelita
grubego. W pracy zwrócono uwagę na trudności związane z doborem i przetwórstwem surowca jęczmiennego. Zaprezentowano dane dotyczące wartości odżywczej jęczmienia oplewionego i nagiego oraz wybranych przetworów jęczmiennych i ich wpływu na organizm człowieka z literatury polskiej i światowej. Zwrócono także uwagę na wpływ technologii przetwórstwa na wartość żywieniową dostępnych produktów jęczmiennych. Słowa kluczowe: jęczmień nieoplewiony, jęczmień oplewiony, skład chemiczny jęczmienia, produkty jęczmienne, wartość żywieniowa jęczmienia BARLEY IN HUMAN NUTRITION Summary The
pandemic of lifestyle and diet-related diseases and the increased
public awareness of healthy nutrition issues have resulted in a growing
consumer interest in functional food products, especially high dietary
fiber foods. Barley is rich in many nutrients and biologically active compounds and is used in the production of food with functional features. Several studies worldwide have confirmed its role in food technology, human nutrition and in the prevention and treatment of such lifestyle and diet-related diseases disorders as obesity, NIDDM (Non-Insulin-Dependent Diabetes Mellitus), hypercholesterolemia or colorectal cancer. The study highlighted the difficulties associated with the selection and processing of raw barley. This review of literature focuses on the nutritional value of barley (hulled and naked) and looks into selected processed-barley based products and their impact on the human body. Attention was also paid to the impact of processing technologies on the nutritional value of available barley products to make the consumers more aware of their actual nutritional value. key words: hulless barley, hulled barley, chemical composition of barley, barley products, the nutritional value of barley T |