ZESZYT Nr 26/ 2016 Abstrakty Volume No. 26/2016 Abstracts |
7. Wpływ stymulatora NANO-GRO® na wybrane cechy wartości użytkowej fasoli zwykłej Phaseolus vulgaris L. - Anna Kocira, Sławomir Kocira, Marek Szmigielski, Anna Piecak Abstrakt. NANO-GRO®
jest organicznym stymulatorem wzrostu zawierającym siarczany Fe, Co,
Al, Mg, Mn, Ni i Ag w stężeniach nanomolowych. Najczęściej jest on
stosowany w formie przedsiewnego moczenia nasion, jednakże nie zawsze
ta forma aplikacji jest efektywna. Brak doniesień dotyczących wpływu
stosowania stymulatora NANO-GRO® na cechy wartości użytkowej roślin
bobowatych był przyczyną przeprowadzenia niniejszych badań. Celem badań
była ocena wpływu różnych form aplikacji NANO-GRO® na plon i jakość
nasion fasoli zwykłej odmiany Aura. Doświadczenie polowe przeprowadzono
w latach 2012–2014 na obiekcie doświadczalnym Instytutu Nauk Rolniczych
Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie. W okresie wegetacji
zastosowano cztery formy aplikacji preparatu: moczenie nasion, moczenie
nasion i jednokrotne opryskiwanie roślin, jednokrotne opryskiwanie
roślin oraz dwukrotne opryskiwanie roślin. Po zbiorze roślin określono
liczbę i masę nasion, liczbę strąków i masę tysiąca nasion. Zbadano też
zawartość białka w nasionach fasoli. Uzyskane wyniki porównywano z
kombinacją kontrolną, w której nie stosowano preparatu. Najkorzystniej
na parametry plonotwórcze fasoli i zawartość białka w nasionach
wpłynęło dwukrotne stosowanie NANO-GRO® w formie oprysku. Słowa kluczowe: białko, fasola, NANO-GRO®, plon Effect of NANO-GRO® stimulator on selected components of yield and seed quality in common bean Phaseolus vulgaris L Summary The
study was carried out in 2012–2014 in Poland. The effects of NANO-GRO®
application on the yield and quality of seeds of Phaseolus vulgaris L.
of Aura cultivar was studied. Nano-Gro is a preparation which contains
oligosaccharide granules saturated with metal sulphates (Fe, Co, Al,
Mg, Mn, Ni and Ag) in nanomolar concentrations. During the growing
season, four methods to apply NANO-GRO® were tested: soaking seeds,
soaking seeds and single spraying of plants (BBCH 12-13), single
spraying of plants (BBCH 12-13) and double spraying of plants (BBCH
12-13 and BBCH 61). Upon harvesting, the number and weight of seeds,
the number of pods and the weight of a thousand seeds were recorded.
Protein content in seeds was determined. The four treatments with
NANO-GRO® were compared with the control, where no preparation was
applied. Double spraying of plants advantageously influenced the yield
components and protein content in seeds. key words: bean, protein, NANO-GRO®, yield T |