ZESZYT Nr 27/ 2016 Abstrakty Volume No. 27/2016 Abstracts |
13. Plonowanie nowych odmian jęczmienia jarego w zależności od dawki azotu - Kazimierz Noworolnik Abstrakt. W
hali wegetacyjnej IUNG-PIB w Puławach przeprowadzono doświadczenie z
jęczmieniem jarym w wazonach Mitscherlicha. Celem badań było porównanie
reakcji nowych odmian: Goodluck, Iron, KWS Aliciana, Natasia i Suweren
(seria 1, 2011–2012) oraz Basic, Despina, Fariba, Gawrosz (forma
nagoziarnista), Kucyk i Raskud (seria 2, 2012–2013) na 3 poziomy
nawożenia azotem (NH4NO3): 1, 2 i 3 g N•wazon-1. Po zbiorze jęczmienia
określono plon ziarna, elementy plonowania i zawartość białka w ziarnie
(metodą Kjeldahla). Wszystkie badane odmiany jęczmienia jarego dodatnio
reagowały plonem ziarna na zwiększanie dawki azotu z 1 do 2 g
N•wazon-1, a niektóre – KWS Aliciana, Suweren, Basic, Despina, Fariba i
Raskud wykazały dalszy istotny wzrost plonu przy dawce 3 g N•wazon-1.
Wśród odmian, Raskud i Iron wyróżniały się większymi zwyżkami plonu
przy dawce 3 g N w porównaniu z dawką 1 g N•wazon-1. Zawartość białka
ogólnego w ziarnie wszystkich odmian zwiększała się istotnie wraz ze
wzrostem dawki azotu. Wzrost plonu pod wpływem nawożenia N był efektem
zwiększenia liczby kłosów w wazonie wskutek lepszego rozkrzewienia
produkcyjnego roślin. Liczba ziaren w kłosie (średnio z odmian) była
wyższa dla dawki 1 g N•wazon-1. Nagoziarnista odmiana Gawrosz (na tle
odmian oplewionych) charakteryzowała się najniższym plonem ziarna,
wskutek najmniejszej liczby kłosów w wazonie i niskiej masy 1000
ziaren, natomiast wyróżniła się ona największą liczbą ziaren w kłosie i
wysoką zawartością białka w ziarnie. Słowa kluczowe: jęczmień jary, nawożenie azotem, plon ziarna, zawartość białka, elementy plonowania EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON YIELDING AND GRAIN QUALITY OF SPRING BARLEY CULTIVARS Summary Two
series of pot experiment (Mitscherlich pot) were carried out to
determine the response of new spring barley cultivars: Goodluck, Iron,
KWS Aliciana, Natasia and Suweren (series 1, 2011–2012) and Basic,
Despina, Fariba, Gawrosz (naked barley), Kucyk and Raskud (series 2,
2012–2013) to three nitrogen rates – 1, 2 and 3 g N per pot. Grain
yield, yield components, protein content in grain, were estimated. The
all cultivars showed significant increase of grain yield at 2 g N per
pot. The KWS Aliciana, Suweren, Basic, Despina, Fariba and Raskud
cultivars showed further significant increase of grain yield at 3 g N
per pot. All cultivars showed great increase of protein content in
grain with increase of nitrogen rate to 3 g N per pot. The increase of
grain yield was related to increase of productive tillering rate. Naked
Gawrosz cultivar gave lower grain yield than the husked cultivars owing
to poorer plant tillering. Gawrosz cultivar showed higher protein
content in grain. key words: spring barley, nitrogen fertilization, grain yield, protein content, yield components T |