ZESZYT Nr 27/ 2016 Abstrakty Volume No. 27/2016 Abstracts |
14. Zmienność form i odmian owsa w Polsce - Piotr Pszczółkowski, Barbara Sawicka Abstrakt. Celem
pracy było porównanie kilku odmian owsa zwyczajnego i owsa
nagoziarnistego pod względem odporności na wyleganie i choroby
grzybowe, plonu ziarna i jego struktury oraz wskazanie form najbardziej
pożądanych dla praktyki rolniczej. Eksperyment polowy przeprowadzono w
latach 2013–2015 w Zakładzie Doświadczalnym Oceny Odmian w Uhninie,
należącym do Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych w
Słupi Wielkiej. Badania prowadzono w układzie losowanych bloków, w
trzech powtórzeniach. Wielkość poletek do zbioru wynosiła 15,0 m2.
Nasiona przed siewem zaprawiano przed chorobami, według zaleceń
IOR-PIB. W doświadczeniu stosowano stałe nawożenie NPK. Zabiegi
uprawowe i ochrony roślin (przed chwastami i szkodnikami) prowadzono
zgodnie z zasadami dobrej praktyki rolniczej. W okresie wegetacji
określano fazy rozwojowe roślin, stopień ich wylegania oraz porażenie
chorobami. Zbioru dokonano w pełnej dojrzałości ziarna. Po zbiorze
określono plon ziarna i pobrano próby do oceny jego struktury. Uzyskane
wyniki badań poddano analizie statystycznej w pakiecie statystycznym
SAS®. Przeprowadzono analizę wariancji, a następnie zastosowano metodę
składowych głównych. Udowodniono istotny wpływ badanych czynników na
plon ziarna i jego parametry, takie jak: masa 1000 ziaren i udział
łuski w ziarnie. Wskazano 5 odmian owsa zwyczajnego (oplewionego)
wyróżniających się odpornością na rdzę wieńcową i helmintosporiozę,
dość dobrą odpornością na wyleganie przed zbiorem, wysokim plonem
ziarna, dobrym wyrównaniem, dużą masą 1000 ziaren. Spośród odmian
nagoziarnistych odmiana Nagus charakteryzowała się zmniejszonym
udziałem ziarniaków oplewionych, co predestynuje ją do wykorzystania na
paszę dla zwierząt gospodarskich. Słowa kluczowe: owies zwyczajny, owies nagoziarnisty, odmiany, cechy użytkowe, zmienność cech VARIABILITY OF FORMS AND VARIETIES OF OATS IN POLAND Summary The
aim of the study was to compare several varieties of hulled and hulless
oats for resistance to lodging and fungal diseases, grain yield, yield
components and to single out the most desirable forms for agricultural
practice. A field experiment was conducted in the years 2013–2015 at
the Experimental Station of Variety Assessment in Uhnin belonging to
the Research Centre for Cultivar Testing in Słupia Wielka. The study
was conducted in a randomized blocks in triplicate. The size of the
plots for harvest was 15.0 m2. The seeds before sowing were treated
against diseases according to the recommendations of the IOR-PIB. A
single NPK fertilization scheme was used in the experiment. Tillage and
plant protection (against weeds and pests) were performed in accordance
with good agricultural practice. During the growing season plants were
observed for dates of development stages degree of lodging and disease
incidence. Grain harvest was done at full maturity.. After harvest,
grain yield was determined and samples were collected to evaluate yield
components. The results were subjected to ANOVA, and then analyzed for
principal components. A significant influence of the examined factors
on grain yield, yield components such as the weight of 1000 grains, and
on hull proportion of grain was demonstrated. Five varieties of hulled
oats were singled out for their resistance to crown rust and
helmintosporiosis, fairly good resistance to lodging before harvest,
high grain yield, good stand uniformity, a high 1000-grain weight.
Among the of naked cultivars cv. Nagus was characterized by a decreased
proportion of hulled grains, thus making it suitable for use as feed
for livestock. key words: oats, hulless oat, varieties, functional features, variability of features T |