ZESZYT Nr 27/ 2016 Abstrakty Volume No. 27/2016 Abstracts |
2. Ocena bezpieczeństwa żywnościowego Polski na tle produkcji rolniczej w latach 2010–2015 - Hanna Klikocka, Oskar Klikocki, Bogdan Szostak Abstrakt. Celem
artykułu jest zdefiniowanie bezpieczeństwa żywnościowego, sposobu jego
pomiaru oraz analiza stanu produkcji rolniczej i samowystarczalności
żywnościowej w Polsce. Nasz kraj w chwili obecnej pod względem
powierzchni użytków rolnych zajmuje 59. miejsce w Świecie i 5. w Unii
Europejskiej. Pod względem udziału ludności pracującej w rolnictwie
Polska jest na pierwszym miejscu w Unii Europejskiej. Saldo handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi w latach 2010–2014 było ujemne, co oznacza przewagę importu nad eksportem, mimo istniejącej sporej nadwyżki w produkcji m.in. mleka, mięsa drobiowego, wołowiny, warzyw i owoców (szczególnie jabłek). Niedostateczna była produkcja wieprzowiny, którą Polska importowała w celu zbilansowania na nią popytu. Jednak w latach 2010–2015 Polska była w większości samowystarczalna żywnościowo, o czym świadczy wielkość produkcji i zużycia wybranych produktów rolnych. Ekonomiczna dostępność żywności, określona na podstawie udziału wydatków na żywność i napoje bezalkoholowe w ogólnych wydatkach konsumpcyjnych, pozostawała na stabilnym poziomie. Są jednak w Polsce grupy osób, które odczuwają deprywację materialną odnośnie niemożliwości zapewnienia co drugi dzień posiłku z mięsem czerwonym, drobiowym lub ryb. Deprywacja tej potrzeby w gospodarstwach domowych w Polsce dotykała w badanych latach od 12,7% do 15,5% rodzin Słowa kluczowe: produkcja rolnicza, podaż, food security, safety food FOOD SAFETY ASSESSMENT ON THE POLISH BACKGROUND OF AGRICULTURAL PRODUCTION IN THE PERIOD 2010–2015 Summary The
paper discusses the issues of food security: how it is defined and
measured. It also analyzes the status of agricultural production and
food self-sufficiency in Poland. In terms of the agricultural area
Poland currently ranks 59th in the world, and 5th in the European
Union. In terms of farming population, Poland is the first country in
the European Union. The balance of foreign trade in agri-food products in the years 2010–2014 was negative, which means that the imports outweighed the exports, even though there was a considerable surplus of products such as milk, poultry meat, beef, vegetables and fruit (especially apples). Poland’s production of pork is insufficient and has to be supplemented by imports in order to meet the demand for the commodity. None-the-less, between 2010–2015 Poland ranked the highest in terms of food self-sufficiency, as evidenced by the production vis-a-vis consumption data on selected agricultural products. In Poland, economic availability of food remained stable, based on the contribution of food and non-alcoholic drinks to the total volume of consumer spending. This notwithstanding, there is, however, a group of people who cannot afford a meal with red meat, poultry or fish, not even on an every-second-day basis. That food deprivation affected from 15.5 to 12.7% of the households in Poland. key words: agricultural production, supply, food security, safety food T |