ZESZYT Nr 27/ 2016 Abstrakty Volume No. 27/2016 Abstracts |
8. Wpływ nawożenia potasem na plon nasion oraz zawartość i jakość tłuszczu nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.) - Beata Król Abstrakt. Olej
nasion nagietka lekarskiego zawiera izomery kwasu linolenowego, tj.
kwas α- i β-nagietkowy, i może być wykorzystywany w przemyśle
farmaceutycznym oraz chemicznym. W latach 2012–2013 przeprowadzono
doświadczenie polowe, którego celem było określenie wpływu
zróżnicowanych dawek potasu (0, 30, 60, 90, 120 kg K∙ha-1) na plon
nasion, zawartość oleju i skład kwasów tłuszczowych trzech odmian
nagietka lekarskiego: ‘Tokaj’, ‘Orange King’ i ‘Persimmon Beauty’.
Nawożenie potasem dodatnio wpłynęło na liczbę wytwarzanych przez
roślinę koszyczków kwiatowych oraz na plon nasion, przy czym badane
odmiany różniły się wymaganiami w stosunku do potasu. U odmiany
‘Persimmon Beauty’ istotny wzrost plonu w porównaniu z obiektem
kontrolnym uzyskano stosując dawki 30 i 60 kg K•ha-1, zaś ‘Tokaj’ i
‘Orange King’ wymagały większych dawek: 60 i 90 kg K•ha-1. Na dalsze
zwiększanie ilości potasu rośliny nagietka nie reagowały istotną zwyżką
plonu. W dwuletnim okresie najwyższy średni plon nasion wydała odmiana
‘Orange King’ (1,83 t•ha-1), a najniższy – ‘Persimmon Beauty’ (1,58
t•ha-1). Jakość nasion poszczególnych odmian była zróżnicowana: wysoką
zawartością tłuszczu charakteryzowały się nasiona ‘Orange King’ i
‘Tokaj’ (średnio 20,7 i 19,9%), zaś olej ‘Persimmon Beauty’ miał
najwyższy udział kwasów α- i β-nagietkowego (53,36%). Nawożenie potasem
nie miało wpływu na zawartość tłuszczu w nasionach i skład kwasów
tłuszczowych, natomiast cechy te w znacznym stopniu zależały od
warunków pogodowych w czasie wzrostu roślin i dojrzewania nasion. Słowa kluczowe: odmiana, efektywność rolnicza, zawartość oleju, skład kwasów tłuszczowych, izomery kwasu linolenowego, kwas nagietkowy EFFECT OF POTASSIUM FERTILIZATION ON YIELD, CONTENT AND FAT QUALITY OF POT MARIGOLD (CALENDULA OFFICINALIS L.) SEEDS Summary Pot
marigold seed oil contains conjugated linolenic acids (CLNA) i.e. α-
and β-calendic acid that may be utilized by pharmaceutical and chemical
industries. The aim of our experiment with pot marigold was to
determine how potassium fertilization affects seed yield, oil content
and fatty acid composition. In a 2-year field experiment the effect of
increasing doses of potassium (0, 30, 60, 90, 120 kg K ha-1) on 3 pot
marigold cultivars (Tokaj, Orange King, Persimmon Beauty) was compared.
Potassium fertilization had a positive effect on plant growth and
resulted in a marked increase of seed yields. Nevertheless, response to
potassium fertilization varied from cultivar to cultivar: Persimmon
Beauty gave a significant yield increase at doses of 30 and 60 kg K
ha-1, while Tokaj and Orange King needed more potassium (60 and 90 kg K
ha-1). Further increase in potassium application did not bring about
any significant improvement of yields. Averaged across 2 years, cv.
Orange King gave the highest yield (1.83 t ha-1) and Persimmon Beauty
(1.58 t ha-1) the lowest. Cvs. Orange King and Tokaj had a high crude
fat content (20.7% and 19.9%), while Persimmon Beauty yielded oil that
was rich in desirable conjugated linolenic acids (i.e. α- and
β-calendic acid) 53,36%). Fertilization with potassium did not affect
either fat content or fatty acids composition. However, both traits
markedly depended upon weather conditions during growth (especially
during flowering and seed set). key words: cultivar, agronomic efficiency, oil content, fatty acid composition, conjugated linolenic acids, calendic acid T |