ZESZYT Nr 29/ 2017 Abstrakty Volume No. 29/2017 Abstracts |
5. Wpływ jesiennego terminu siewu na plon i jakość ziarna pszenicy jarej – A. Sułek, A. Nieróbca, G. Cacak-Pietrzak Abstrakt. Badania
przeprowadzono w trzech sezonach wegetacyjnych (2007/2008, 2008/2009 i
2009/2010). W jednoczynnikowym doświadczeniu mikropoletkowym badano
wpływ terminu siewu na plon i wartość technologiczną ziarna pszenicy
jarej odmiany Cytra. Zastosowano cztery terminy siewu: trzy jesienne i
jeden wiosenny (w terminie optymalnym). Stwierdzono istotny wpływ
terminu siewu na plonowanie i wartość technologiczną ziarna pszenicy
jarej. Wyższe plony uzyskano z zasiewów jesiennych niż wiosennych.
Elementami plonowania, które zapewniły pszenicy jarej odmiany Cytra
sianej w terminie jesiennym większy plon ziarna niż w zasiewie
wiosennym, były większa masa ziarna i liczba ziaren z kłosa oraz
zwiększone krzewienie produkcyjne roślin. Ziarno o lepszej wartości
technologicznej (większa zawartość białka ogółem, w tym białek
glutenowych, większe wartości wskaźnika sedymentacyjnego) uzyskano z
siewu wiosennego. Słowa kluczowe: pszenica jara, termin siewu, plon ziarna, jakość ziarna
INFLUENCE OF THE AUTUMN SOWING DATE ON GRAIN YIELD AND GRAIN QUALITY OF SPRING WHEAT The
influence of sowing date on yield and technological value of grain of
spring wheat cultivar Cytra was studied in a one-factorial microplot
experiment for three growing seasons (2007/2008, 2008/2009 and
2009/2010). Four sowing dates were used: three autumn and one in spring
(in optimum term). We found a significant effect of sowing date on
yield and technological value of spring wheat grain. Higher yields were
obtained from autumn-sown crops than from spring-sown crops. The
components of yield that provide higher grain yield of autumn-sown
Cytra included higher weight of grain and number of grains per spike
and higher productive tillering of plants. Grain with a better
technological values (higher total content of proteins, including the
gluten proteins, larger values of sedimentation index) was obtained
from spring sowing. key words: spring wheat, sowing date, grain yield, quality of grain T |