PJA     
      ZESZYT Nr  29/ 2017    Abstrakty
      Volume No. 29/2017     Abstracts

back


5. Wpływ jesiennego terminu siewu na plon i jakość ziarna pszenicy jarej – A. Sułek, A. Nieróbca, G. Cacak-Pietrzak 

Abstrakt.
Badania przeprowadzono w trzech sezonach wegetacyjnych (2007/2008, 2008/2009 i 2009/2010). W jednoczynnikowym doświadczeniu mikropoletkowym badano wpływ terminu siewu na plon i wartość technologiczną ziarna pszenicy jarej odmiany Cytra. Zastosowano cztery terminy siewu: trzy jesienne i jeden wiosenny (w terminie optymalnym). Stwierdzono istotny wpływ terminu siewu na plonowanie i wartość technologiczną ziarna pszenicy jarej. Wyższe plony uzyskano z zasiewów jesiennych niż wiosennych. Elementami plonowania, które zapewniły pszenicy jarej odmiany Cytra sianej w terminie jesiennym większy plon ziarna niż w zasiewie wiosennym, były większa masa ziarna i liczba ziaren z kłosa oraz zwiększone krzewienie produkcyjne roślin. Ziarno o lepszej wartości technologicznej (większa zawartość białka ogółem, w tym białek glutenowych, większe wartości wskaźnika sedymentacyjnego) uzyskano z siewu wiosennego.

Słowa kluczowe: pszenica jara, termin siewu, plon ziarna, jakość ziarna

INFLUENCE OF THE AUTUMN SOWING DATE ON GRAIN YIELD AND GRAIN QUALITY OF SPRING WHEAT

Summary

The influence of sowing date on yield and technological value of grain of spring wheat cultivar Cytra was studied in a one-factorial microplot experiment for three growing seasons (2007/2008, 2008/2009 and 2009/2010). Four sowing dates were used: three autumn and one in spring (in optimum term). We found a significant effect of sowing date on yield and technological value of spring wheat grain. Higher yields were obtained from autumn-sown crops than from spring-sown crops. The components of yield that provide higher grain yield of autumn-sown Cytra included higher weight of grain and number of grains per spike and higher productive tillering of plants. Grain with a better technological values (higher total content of proteins, including the gluten proteins, larger values of sedimentation index) was obtained from spring sowing.

key words: spring wheat, sowing date, grain yield, quality of grain

T