ZESZYT Nr 6/ 2011 Abstrakty Volume No. 6/2011 Abstracts |
2. Ocena
współczesnych i dawnych odmian pszenicy ozimej w aspekcie ich
konkurencyjności z chwastami w warunkach rolnictwa ekologicznego – B. Feledyn-Szewczyk Abstrakt. Jedną z metod ograniczania zachwaszczenia w ekologicznym systemie produkcji jest dobór odmian o większej konkurencyjności w stosunku do chwastów. Celem badań prowadzonych w latach 2005–2010 było porównanie konkurencyjności w stosunku do chwastów 15 aktualnie uprawianych oraz 4 dawnych odmian pszenicy ozimej. Badania przeprowadzono w Stacji Doświadczalnej IUNG-PIB w Osinach (woj. lubelskie), na polu użytkowanym od 1994 r. według zasad rolnictwa ekologicznego. Oznaczono liczebność i suchą masę chwastów oraz wykonano pomiary biometryczne roślin pszenicy i parametrów łanu. Stwierdzono, że spośród odmian współczesnych największą konkurencyjnością w stosunku do chwastów charakteryzowały się Sukces, Zyta, Mewa i Smuga, a wśród odmian dawnych –pszenica orkisz (odmiana Schwabenkorn) oraz Ostka Kazimierska. Małe zachwaszczenie odmian pszenicy ozimej o największej konkurencyjności było związane z cechami morfologicznymi roślin, takimi jak: wysokość i rozkrzewienie, oraz budową łanu – obsadą roślin i masą pszenicy. Największą liczebność i masę chwastów stwierdzono w odmianach: Kobra, Kobra Plus, Bogatka, Wydma oraz Wysokolitewka Sztywnosłoma. słowa kluczowe: chwasty, odmiany pszenicy ozimej, konkurencyjność, rolnictwo ekologiczneTHE EVALUATION OF MODERN AND OLD WINTER WHEAT VARIETIES IN THE ASPECT OF THEIR COMPETITIVENESS DUE TO WEEDS IN ORGANIC SYSTEM The selection of varieties with better competitive
ability against weeds is one of the method of weed control in organic farming.
Due to increasing interest in organic farming in Poland there is a need to
conduct the research on usefulness of different cereal varieties to organic
system in the aspect of their competitiveness regarding weeds. The aim of the
long-term research carried out in the years 2005–2010
was to compare the competitive ability due to weeds of 15 modern and 4 old
winter wheat varieties. The study was
conducted at the Experimental Station of Institute of Soil Science and Plant
Cultivation – State Research Institute in Osiny ( weeds, winter wheat varieties, competitiveness, organic farming |