ZESZYT Nr 6/ 2011 Abstrakty Volume No. 6/2011 Abstracts |
5. Wpływ terminu siewu i terminu zbioru na plonowanie i zawartość białka w ziarnie owsa – K. Noworolnik Abstrakt.
W
doświadczeniach przeprowadzonych w latach 2005–2007
badano wpływ 2 terminów siewu (optymalny i opoźniony o 10 dni) oraz 3 terminow
zbioru (optymalny, opoźniony o 7 dni i opoźniony o 14 dni) na plonowanie i
zawartość białka w ziarnie owsa odm. Flamingsstern. Opoźnienie terminu siewu wpływało
negatywnie na plon ziarna owsa, wskutek zmniejszenia liczby wiech na jednostce
powierzchni, przy niewielkim zmniejszeniu liczby ziaren w wiesze i masy 1000
ziaren. Zawartość białka właściwego w ziarnie owsa zmniejszała się pod wpływem opoźnienia
terminu siewu, przy zwiększeniu zawartości azotu niebiałkowego i braku
istotnych zmian zawartości białka ogolnego.
Przy opoźnieniu terminu zbioru zmniejszał się plon ziarna owsa, wskutek
osypywania się ziarna; nie zmieniała się natomiast istotnie zawartość białka
ogolnego i właściwego oraz zawartość azotu niebiałkowego w ziarnie owsa.
Zawartość albumin i globulin w białku właściwym ziarna owsa zależała od terminu
siewu. Zmniejszała się ona w warunkach
opoźnionego terminu siewu. Ponadto
obserwowano tendencję do zmniejszenia zawartości albumin i globulin w białku
owsa przy poźnym terminie zbioru. Nie
stwierdzono istotnego wspołdziałania terminu siewu z terminem zbioru na wielkość
i strukturę plonu ziarna. THE EFFECT OF SOWING DATE AND HARVEST DATE ON YIELDS AND PROTEIN CONTENT IN GRAIN OF OATS
|