ZESZYT Nr 7/ 2011 Abstrakty Volume No. 7/2011 Abstracts |
3. System transferu wiedzy dla sektora rolno-spożywczego – oczekiwane kierunki rozwoju – Józef Kania, Mirosław Drygas, Barbara Kutkowska, Julian Kalinowski Abstract. W
artykule podjęto probę oceny systemu wiedzy i informacji rolniczej w
Polsce ze szczegolnym uwzględnieniem jego roli w rozwoju innowacyjności
rolniczej i wiejskiej oraz możliwości jego doskonalenia. Punktem
wyjścia do oceny były rozważania teoretyczne dokonane przez autorow na
podstawie przeglądu literatury, odnoszące się do rożnych defi nicji
systemow wiedzy rolniczej i innych sieci powiązań funkcjonalnych na
świecie oraz modeli doradztwa. Przeprowadzona analiza pozwoliła na
sformułowanie wnioskow i rekomendacji. W ocenie autorow w Polsce nie ma
dotychczas dobrze funkcjonującego Systemu Wiedzy i Informacji
Rolniczej. Pomimo istnienia większości z wyszczegolnionych w nim
instytucji i organizacji, brak wzajemnych i faktycznych powiązań
uniemożliwia ich wspołdziałanie oraz funkcjonowanie jako systemu.
Sprawia to rownież, że tworzenie wiedzy rolniczej odbywa się często w
oderwaniu od potrzeb i oczekiwań jej odbiorcow. Dlatego efekty
funkcjonowania rożnych instytucji i organizacji badawczych,
działających najczęściej w rozproszeniu bądź całkowitej izolacji,
zajmujących się często jedynie badaniami przyczynkarskimi są gorsze niż
można by oczekiwać, biorąc pod uwagę wielkość i jakość posiadanego
potencjału intelektualnego słowa kluczowe: system wiedzy rolniczej, innowacyjność w rolnictwie, transfer wiedzy, doradztwo rolnicze KNOWLEDGE TRANSFER SYSTEM FOR AGRI-FOOD SECTOR – EXPECTED DIRECTIONS The
article attempts to assess the system of agricultural knowledge and
information in Poland, with particular emphasis on its role in the
development of agricultural and rural innovation and opportunities for
its improvement. The starting point in assessing theoretical
considerations were made by the authors on the basis of a literature
review, relating to the different defi nitions of agricultural
knowledge systems and other functional networks in the world and models
of extension. The analysis allowed to formulate conclusions and
recommendations. In the opinion of the authors in Poland is not yet a
well-functioning system of Agricultural Knowledge and Information.
Despite the existence in the system of most of the specifi ed in the
institutions and organizations, the lack of mutual and real linkages
prevents their interaction with, and functioning as a system. This also
makes the creation of agricultural knowledge is often done in isolation
from the needs and expectations of its customers. These institutions
operate in dispersion or complete isolation from one another and often
conduct research fragmentary and not comprehensive. Obtained
results are worse than expected despite the fact that they have
quantitatively and qualitatively high intellectual potential. key words: Agricultural Knowledge System, innovation in agriculture, knowledge transfer, agriculture extension |