PJA     
      ZESZYT Nr  7/ 2011    Abstrakty
      Volume No. 7/2011     Abstracts

back


6. Strategiczne kierunki rozwoju produkcji zwierzęcej uwarunkowane oczekiwaniem społecznym, ochroną środowiska i dobrostanem zwierząt – Jędrzej Krupiński, Jarosław O. Horbańczuk, Roman Kołacz, Zygmunt Litwińczuk, Jan Niemiec, Adam Zięcik

Abstract.
W pracy odniesiono się do zagadnień związanych z wykorzystaniem zaawansowanych technologii molekularnych w genetycznym doskonaleniu cech produkcyjnych i funkcjonalnych zwierząt gospodarskich. Przedstawiono najnowsze metody badania asocjacji markerow genetycznych z cechami produkcyjnymi i funkcjonalnymi (mikromacierze SNP – single nucleotide substitution) oraz sekwencjonowania następnej generacji (next generation sequencing), nowe technologie (GWAS – genome-wide association study), techniki molekularne (transkryptomika, proteomika, metabolomika), rozwoj nutrigenomiki i farmakogenomiki.
  Omawiając możliwości kształtowania jakości surowcow i produktow zwierzęcych w aspekcie oczekiwań konsumentow zwrocono szczegolną uwagę na wykorzystanie metod żywieniowych dla wzbogacania surowcow i produktow zwierzęcych w składniki bioaktywne, zwiększenie zawartości bioaktywnych składnikow mleka w aspekcie zdrowia konsumentow oraz ocenę ryzyka związanego z wykorzystaniem roślin GMO w żywieniu zwierząt.
  Wiele miejsca poświecono wykorzystaniu metod biotechnologii w hodowli, farmacji i biomedycynie, zwłaszcza do celow ksenotransplantacji i wytwarzania biofarmaceutykow.
    Poruszono zagadnienia dotyczące zachowania biorożnorodności zwierząt metodami in situ i ex situ w warunkach zrownoważonego rolnictwa.
Zwrocono rownież uwagę na elementy kształtowania nowoczesnej produkcji zwierzęcej, uwzględniające ochronę środowiska i podwyższony dobrostan zwierząt.
Wskazano, że głowny cel strategiczny rozwoju produkcji zwierzęcej w naszym kraju dotyczy modyfi kacji metod produkcji zwierzęcej, uwzględniających zaawansowane technologie molekularne, zachowanie biorożnorodności, ekologii, dobrostanu zwierząt oraz środowiska rolniczego jako źrodła surowcow i produktow bezpiecznych dla zdrowia konsumentow.


słowa kluczowe: genomika, biotechnologia, jakość żywności, bioróżnorodność, ekologia

RATIONAL MANAGEMENT OF THE SOIL ENVIRONMENT IN POLAND

The paper discusses issues related to the use of advanced molecular techniques for genetic improvement of the production and functional traits of farm animals. It presents the latest methods for studying the associations between genetic markers and production and functional traits (SNP microarrays), next generation sequencing, new technologies such as GWAS (gene-wide association study), molecular techniques (transcriptomics, proteomics, metabolomics), and development of nutrigenomics and pharmacogenomics.  When discussing the possibility of shaping the quality of animal raw materials and products in terms of consumer expectations, special attention was paid to the use of nutritional methods for enriching animal raw materials and products with bioactive components, increasing the bioactive components of milk with regard to consumer health, and evaluating the risk of using GM plants in animal nutrition.
Considerable space was given to the use of biotechnology methods in breeding, pharmacy and biomedicine, especially for xenotransplantation and production of biopharmaceuticals.  Issues related to the in situ and ex situ conservation of animal biodiversity under sustainable farming conditions are also discussed.  Attention was paid to the determinants of modern livestock production that take into account environmental protection and improved welfare of animals.
It was demonstrated that the main strategic goal of developing livestock in our country concerns the modifi cations of production methods taking into consideration the advanced molecular techniques, conservation of biodiversity, ecology, animal welfare and the agricultural environment as a source of raw minerals and products safe for consumer health.

key words: breeding, genomics, biotechnology, food quality, biodiversity, ecology